Referendum pentru limitarea imigraţiei în Elveţia: Consecinţe asupra relaţiilor cu UE

Votul elveţienilor în favoarea limitării imigraţiei ar putea aduce schimbări în ceea ce priveşte implementarea mai multor acorduri dintre Elveţia şi Uniunea Europeană, care a afirmat că va analiza consecinţele acestei iniţiative asupra relaţiilor bilaterale, potrivit Mediafax.
(Patrik Stollarz / Getty Images)
Flori Mladin
10.02.2014
Votul elveţienilor în favoarea limitării imigraţiei ar putea aduce schimbări în ceea ce priveşte implementarea mai multor acorduri dintre Elveţia şi Uniunea Europeană, care a afirmat că va analiza consecinţele acestei iniţiative asupra relaţiilor bilaterale, potrivit Mediafax.
.
Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, care a stat la originea acestui referendum, a fost semnat în 1999 şi a intrat în vigoare în 2002. Potrivit acestui acord, cetăţenii europeni şi elveţieni au drepturi egale de intrare şi sejur, de a presta activităţi economice, de a fi angajaţi ca muncitori independenţi, de a fi trataţi egal în domeniul securităţii sociale, precum şi de a le fi recunoscute calificările profesionale.

Concomitent cu acest acord, au fost semnate şi alte tratate referitoare la comercializarea produselor, agricultură, cercetare şi transporturi. Aceste acorduri au rolul de a facilita schimbul de servicii şi produse dintre Uniunea Europeană şi Elveţia.

"Acordul privind libera circulaţie a persoanelor cu UE va fi pus în discuţie", a afirmat Didier Burkhalter, ministrul elveţian de Externe şi preşedintele Confederaţiei Elveţiene.

Desfiinţarea acestui acord va duce la ieşirea Elveţiei din Spaţiul Schengen, aceasta fiind o zonă de liberă circulaţie cu frontiere exterioare consolidate.

Comisia Europeană şi-a manifestat, duminică, "regretul" în legătură cu votul elveţienilor în favoarea introducerii unor cote care vizează imigraţia.

"Comisia Europeană regretă că iniţiativa pentru introducerea cotelor privind imigraţia a trecut prin acest vot. Aceasta contravine principiului libertăţii de circulaţie a persoanelor între UE şi Elveţia", declară Comisia într-un comunicat.

"Uniunea va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra tuturor relaţiilor dintre UE şi Elveţia. În acest context, poziţia Consiliului federal privind rezultatul va fi luată în considerare", se mai arată în comunicat.

Posibile consecinţe economice

Desfiinţarea acordurilor bilaterale dintre Elveţia şi Uniunea Europeană ar putea avea urmări asupra economiei elveţiene, care este strâns legată de situaţia economică a statelor vecine, provocând un deficit al forţei de muncă.

Ar putea fi afectate şi schimburile comerciale: în 2012 Elveţia era pe locul al treilea în exporturile Uniunii Europene şi pe al patrulea loc pentru importurile UE.

Negocierile care au loc între Comisia Europeană şi Elveţia privind schimbul de informaţii în domeniul fiscal ar fi, de asemenea, în pericol.

Nu trebuie neglijate nici consecinţe demografice ale referendumului, deoarece, în timp ce aproximativ 400.000 de elveţieni trăiesc în ţările membre ale Uniunii Europene (inclusiv unii cu dublă cetăţenie), în Elveţia se află peste un milion de cetăţeni europeni.

Rezultatul Referendumului

Alegătorii elveţieni au votat în proporţie de 50,3 la sută pentru limitarea imigraţiei, în cadrul referendumului organizat duminică, conform rezultatelor oficiale, citate de AFP.

Referendumul a fost organizat la iniţiativa partidului UDC (dreapta populistă), obţinând majoritatea dublă necesară pentru a fi aprobat, respectiv majoritatea cantoanelor şi majoritatea alegătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor