Presa elveţiană francofonă, uluită de rezultatul referendumului privind imigraţia

Presa din partea francofonă a Elveţiei s-a declarat uluită de succesul înregistrat de opţiunea 'da' la referendumul privind limitarea imigraţiei, în timp ce în partea germanofonă, unde s-a votat pentru cote de imigranţi cu excepţia mai multor mari oraşe, comentariile ziarelor sunt împărţite, potrivit AFP.
(KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2014

Presa din partea francofonă a Elveţiei s-a declarat uluită de succesul înregistrat de opţiunea 'da' la referendumul privind limitarea imigraţiei, în timp ce în partea germanofonă, unde s-a votat pentru cote de imigranţi cu excepţia mai multor mari oraşe, comentariile ziarelor sunt împărţite, potrivit AFP.

Publicaţia 'Le Temps', din Geneva, consideră că 'revenirea la cotele de lucrători europeni' constitue 'o turnură istorică în politica europeană a Elveţiei şi care va avea consecinţe imprevizibile'.

El observă opoziţia oraş-sat în voturi, prăpastia dintre Elveţia francofonă, care a spus 'nu', şi Elveţia germanofonă, care a spus 'da'. 'Încă o dată, regiunile cel mai puţin afectate de imigraţie şi de libera circulaţie şi-au marcat în modul cel mai clar voinţa de a ţine sub control' fenomenul, scrie 'Le Temps', care îşi exprimă regretul că niciun guvernant nu a dorit să examineze în profunzime cauzele acestei noi rupturi între regiuni lingvistice şi între oraşe şi sate.

Convocate prin reţeaua de socializare Facebook, două manifestaţii spontane au avut loc duminică seară în Elveţia, în semn de protest faţă de rezultatul referendumului împotriva imigraţiei.

Un număr de 500 până la 600 de persoane au manifestat la Berna, capitala federală, lângă un banner pe care scria 'Elveţia lor - coşmarul nostru' şi scandând 'Drept de şedere pentru toţi pretutindeni' şi 'Ne este ruşine'. Indignarea s-a făcut simţită şi la Lucerna, unde aproximativ 300 de persoane au ieşit în stradă.

'Tribune de Geneve' vorbeşte despre o 'palmă pentru Consiliul Federal (guvern)' şi îşi exprimă îngrijorarea pentru economia oraşului, care funcţionează cu o puternică prezenţă a străinilor, atât în sistemul bancar (35% din personal), cât şi în instituţiile internaţionale.

Ziarul '24 heures' , publicat la Lausanne, titrează 'Ziua în care o ţară prosperă şi-a inventat o criză majoră'. Potrivit acestuia, după 21 de ani şi două luni de când a refuzat Spaţiul Economic European (prin referendum, în 1992, cu un scor aproape identic), poporul elveţian, din nou divizat, pune capăt liberei circulaţii a persoanelor. Deşi condiţiile generale nu mai sunt aceleaşi, ziarul evocă 'deceniul dificil' prin care a trecut atunci Elveţia cu 'stagnarea economică, creşterea şomajului, criza finanţelor publice'. 'Partida se anunţă grea pentru o ţară foarte integrată economic însă foarte izolată politic', estimează publicaţia.

Opţiunea 'da' faţă de textul propus de partidul UDC 'nu este favorabilă' economiei elveţiene şi bunăstării populaţiei, scrie 'Neue Zürcher Zeitung', din Zürich.

'Basler Zeitung', din Basel, estimează că 'întreaga Elveţie' a obţinut o 'victorie'. Ziarul consideră însă acest referendum ca fiind poate 'cea mai mare înfrângere din toate timpurile pentru economie şi sindicate'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor