Reevaluarea terenurilor a adus Minvest o pierdere în 2011 de 60,8 milioane lei

Reevaluarea terenurilor aparţinând Minvest, pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate în perioada 2003-2007, a condus la înregistrarea în 2011 a unei pierderi contabile de 60.875.602 lei.

Reprezentanţii Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva au explicat pentru NewsIn faptul că, în evidenţele contabile, valoarea terenurilor pentru care au fost obţinute certificatele de atestare a dreptului de proprietate în perioada 2003-2007 se stabilea în conformitate cu formula de calcul prevăzută în H.G. 834/1991, rezultând „valori foarte mari şi neconforme cu valoarea de piaţă a terenulului”.

Astfel, ca urmare a măsurii impuse de preşedintele Consiliului de Administraţie al Minvest şi în conformitate cu Ordinul nr. 3055/2009, compania a procedat la reevaluarea terenurilor mai sus menţionate.

„În urma reevaluării efectuate de către evaluatorii autorizaţi ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România) în 2011 a rezultat o diferenţă de 60.875.602 lei, valoare pe care Minvest Deva a înregistrat-o ca şi provizion. Valoarea provizionului constituit este o pierdere contabilă”, au specificat reprezentanţii companiei.

Afacerile s-au redus cu 6,6% în intervalul ianuarie-septembrie 2012

În ceea ce priveşte rezultatele financiare obţinute de companie în primele 9 luni din acest an, acestea relevă faptul că Minvest Deva şi-a redus pierderile la 214.437 lei, afacerile scăzând cu 6,6%, la 4,6 milioane lei, faţă de 4,9 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Cifra de afaceri se compune din producţia de marfă livrată, închirieri de utilaje şi spaţii, precum şi contravaloarea lucrărilor de conservare, închidere şi monitorizare.

„Valoarea acesteia a crescut, în perioada mai-septembrie 2012, într-o pondere de 133%, în principal prin renegocierea tarifelor de închiriere a utilajelor, intensificarea lucrărilor de închidere, precum şi creşterea producţiei la punctul de lucru Făgetul Ierii, judeţul Cluj. Toate acestea au condus la diminuarea pierderii de la 581.814 lei în primele patru luni, la 214.437 lei la finele lunii septembrie", au declarat pentru Agenţia NewsIn reprezentanţii Minvest.

15,1 milioane lei – datorii, în primele 9 luni, către bugetul de stat

Referitor la datoriile înregistrare la sfârşitul lunii septembrie, acestea erau în valoare de 22,1 milioane lei, dintre care 15,1 milioane lei către bugetul de stat şi 5,6 milioane lei către bugetul de asigurări sociale.

Pentru 2012, Minvest Deva nu are cuprinse în prevederile bugetare efectuarea de investiţii din surse proprii şi alocaţii bugetare.

Compania, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, avea la 30 septembrie un număr mediu de 114 angajaţi. Anul trecut, Minvest a raportat o cifră de afaceri de 6,4 milioane lei, în scădere cu 23,5% faţă de 2010 (8,4 milioane lei), în timp ce pierderile au fost de 67,4 milioane lei.

Potrivit informaţiilor transmise NewsIn, în conformitate cu programul de restructurare, activitatea companiei s-a concentrat numai asupra punctelor de lucru la care s-a reuşit viabilizarea. Acestea sunt: extragerea şi prelucrarea balastului de râu din Balastiera Brâznic (jud. Hunedoara), extragerea şi prelucrarea andezitului de la carierele Dealul Scocul Mic (Deva) şi de la Valea Balului - Crişcior (jud. Hunedoara), precum şi extragerea şi prelucrarea nisipurilor cuarţifere de la Făgetul Ierii (jud. Cluj).

Reprezentanţii Minvest au precizat că, în prezent, activitatea este sistată la punctele de lucru Dealul Scocul Mic şi Valea Balului - Crişcior, până la obţinerea documentelor necesare pentru începerea exploatării. La punctul de lucru Făgetul Ierii activitatea se desfăşoară normal, iar la Balastiera Brâznic s-a desfăşurat doar activitate de extracţie, instalaţia de prelucrare fiind închiriată la SC Ardirux SRL Simeria.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “Minvest” S.A. Deva este o companie cu capital integral de stat a cărei activitate se desfăşoară în domeniul extracţiei şi prelucrării minereurilor cuprifere, auroargentifere, feroase, polimetalice şi a produselor de carieră şi balastieră. Ca urmare a prevederilor Hotărării Guvernului României nr.615/21.04.2006 pentru aprobarea „Strategiei industriei miniere pentru perioada 2004-2010”, extracţia şi prelucrarea minereurilor s-a sistat treptat, activitatea de extracţie şi prelucrare a companiei orientându-se către sectoarele viabile din punct de vedere tehnic şi economic, respectiv a produselor de carieră şi balastieră.

Minvest deţine şi 19,3% din acţiunile SC Roşia Montană Gold Corporation SA, compania care deţine licenţa minieră pentru exploatarea aurului din localitatea aflată în nod-vestul României (Munţii Apuseni).