Recursul lui Relu Fenechiu în dosarul Transformatorul se judecă azi
alte articole
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă luni recursul fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu în dosarul ''Transformatorul,'' în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fenechiu s-a prezentat la proces, abţinându-se să facă declaraţii înainte de a intrat în clădirea ÎCCJ.
Relu Fenechiu, a fost condamnat pe 12 iulie de magistraţii Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", în care acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fratele său, Lucian Fenechiu a fost de asemenea condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea aceleaşi infracţiuni.
În acest dosar, Ioan Turbatu şi Ioan Mărghidan, directori generali, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, a primit şapte ani de închisoare, iar Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la firma Europlus SRL Iaşi, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
Instanţa i-a obligat pe Relu şi Lucian Fenechiu, Petru Andronache, Ioan Turbatu şi Mihai Bogdan Damian la plata în solidar a sumei de 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.
Sentinţa a fost atacată cu recurs. La primul termen, doi dintre inculpaţii din dosar, foştii directori ai SISEE Moldova, Petru Andronache şi Ioan Turbatu, au cerut amânarea procesului pentru a-şi angaja un avocat.
În iunie 2012, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, pentru abuz în serviciu, pe Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Acuzat în acest dosar a fost şi Relu Fenechiu, trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 de acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (7 acte materiale) dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Conform procurorilor, prin firmele sale, SC La Rocca SRL şi Fene Grup SA, Relu Fenechiu ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de transformatoare, pe care le-ar fi revândut societăţii Electrica Moldova la suprapreţ, cauzând astfel statului un prejudiciu total de 7.529.594,1 lei.