Fostul si actuala de la Transporturi se ceartă pe motiv de autostrazi

Relu Fenechiu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.11.2013

Relu Fenechiu şi Ramona Mănescu s-au ciondănit ieri în Parlament, încercând să arate care dintre ei este mai incompetent. Fenechiu, care încearcă din răsputeri să obţină 20 de milioane (de euro) de la buget, pentru construcţia autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş şi finalizarea Aeroportului Iaşi s-a lansat în acuze la adresa Ramonei Mănescu, că nu a negociat cum trebuie finanţările europene legate de coridoarele europene de transport.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, preşedinte al PNL Iaşi, a declarat vineri, la dezbaterile din Comisiile reunite de industrii şi servicii din Parlament că, în cadrul mandatului său s-au făcut foarte multe demersuri "pentru ca porţile de intrare şi ieşire din Europa să fie şi în România", demersuri care nu au fost continuate şi fructificate corespunzător de succesoarea sa.

"Nu aş vrea să îmi pară rău după Traian Băsescu, care, ce a făcut el bine-rău, dar a adus Coridorul 4 prin Bucureşti şi nu prin Calafat. Acum, văd cu părere de rău că singura porţiune de coridor prioritar din România rămâne Timişoara-Calafat, ceea ce mi se pare periculos", a spus Fenechiu.

Relu Fenechiu s-a declarat profund nedumerit de faptul că Ministerul Transporturilor nu a putut convinge Comisia Europeană că este nevoie de o reţea care să fie de la Estul Românei (unde e Iaşiul) înspre Vest (Târgu Mureş, eventual), informează Mediafax.

Supărat, Fenechiu i-a sugerat "doamnei ministru" să-l dea afară pe cel care a reprezentat România la reuniunea interministerială din cadrul evenimentului Zilele TEN-T 2013 cu tema "Conectarea Europei", spre o nouă reţea de infrastructură (TEN-T), organizat de Comisia Europeană.

"Eu am reprezentat România la Tallin" a declarat doamna Ministru la sfârşitul audierilor din Comisii, întrebată de jurnalişti cum comentează "sfaturile" lui predecesorului său la minister, subliniind că Relu Fenechiu "a omis" să le reamintească membrilor din comisii că negocierile de la Tallin au fost făcute chiar de el, când era ministru.

Cât despre o eventuală autostrada Est-Vest, respectiv Iaşi- Târgu Mureş, autostrada pe care Fenechiu pretinde că USL şi-a asumat-o încă din timpul campaniei electorale, Ramona Mănescu a precizat că acest proiect nu a fost este încă sub jurisdicţia ministerului său.

Ea a precizat că în luna aprilie a acestui an a fost într-adevăr aprobată trecerea acestui proiect la Ministerul Transporturilor însă demersul a rămas "suspendat", din cauza unor vicii de procedură de care vinovat se face Relu Fenechiu, ministru al transporturilor pe atunci.

"În aprilie era domnul Fenechiu ministru al Transporturilor şi se pare că nu a făcut niciun proces-verbal de predare-primire. Trebuia să semneze, să încheie acest protocol, pe care nu l-a încheiat", a spus Mănescu. Cum Relu Fenechiu nu a semnat protocolul când trebuia, din punct de vedere juridic, proiectul autostrăzii Târgu-Mureş-Iaşi nu este în competenţa ministerului.

Mănescu a precizat că va cere totuşi Autorităţii de Management să ia în considerare proiectul susţinut de Fenechiu, căci indiferent dacă autostrada ţine de competenţa ministerului lui Dan Şova sau de Transporturi, proiectul este important pentru ţară şi ar trebui să se realizeze, mai informează mediafax.

În cursul zilei de vineri, Relu Fenechiu a reuşit performanţa de a se certa şi cu Liviu Dragnea, care a refuzat să-i dea liberalului cele 20 de milioane necesare finanţării celor două proiecte din Iaşi, de la bugetul ministerul său.

„Să susţin moral acest amendament, pentru că nu are legătură cu bugetul pe care îl gestionez!”, i-a răspuns Dragnea lui Fenechiu, care îşi exprimase convingerea că dacă există voinţă politică, se vor găsi şi bani pentru proiectele de la Iaşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor