România analizează posibilitatea unei contribuţii concrete la operaţiunea UE în Mali
România analizează posibilitatea unei contribuţii concrete la operaţiunea UE în Mali, a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul Titus Corlăţean, care susţine această participare, ce ar putea viza personal de instruire a armatei, dar şi echipament pentru antrenament.
Ministrul Titus Corlăţean i-a informat pe omologii din UE care au participat la reuniunea privind situaţia din Mali că România se află „într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, de analiză, privind o contribuţie concretă la operaţiunea UE în Mali”. Şeful diplomaţiei române a adăugat că, în eventualitatea unei decizii pozitive, Bucureştiul are în vedere participarea la operaţiunea UE cu personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, de instruire a armatei, poate elemente de Stat Major, şi echipament, logistică pentru antrenament.
„Discuţiile şi informaţiile primite în cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul malian de externe, dar şi din partea partenerilor europeni, mi-au consolidat poziţia privind necesitatea unei contribuţii a României în ceea ce înseamnă un efort necesar de combatere a terorismului. La întoarcerea acasă, voi susţine şi voi recomanda celorlalte instituţii direct competente în acest domeniu să luăm o decizie la nhivelul statului o contribuţie din acest punct de vedere”, a menţionat ministrul Titus Corlăţean.
El a mai afirmat că a exprimat în termeni foarte clari la reuniunea de la Bruxelles condamnarea acţiunilor teroriste şi, în egală măsură, solidaritatea cu statul Mali şi cu guvernul legitim din acest stat. „În egală măsură, am exprimat apreciere şi solidaritate cu intervenţiile în primul rând provenind din partea Franţei pentru stabilizarea situaţiei”, a arătat Titus Corlăţean, care a menţionat că a avut o discuţie directă cu ministrul francez de externe, Laurent Fabius.
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat joi la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles.
Reuniunea a fost convocată de urgenţă de Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate a UE, Catherine Ashton, ca urmare a agravării situaţiei de securitate din Mali, potrivit unui comunicat al MAE.
Miniştrii au abordat criza maliană, obiectivul fiind concentrarea dezbaterilor asupra unor aspecte punctuale privind acţiunile viitoare ale UE, inclusiv identificarea modalităţilor de sprijinire a guvernului malian. Totodată, miniştrii au împărtăşit evaluarea Înaltului Reprezentant de consolidare a coordonării Uniunii Europene cu partenerii africani, precum şi cu ONU în vederea soluţionării rapide a acestei crize.