Recensământ 2012: Cu cât timp se anunţă mai devreme rezultatele finale
alte articole
Rezultatele finale privind recensământul populaţiei efectuat în 2011 vor fi prezentate mai devreme decât termenul iniţial, iar datele vor fi analizate şi discutate cu o comisie de experţi, a anunţat, miercuri, preşedintele instituţiei, Tudorel Andrei.
"Putem anunţa rezultate finale ale recensământului populaţiei şi locuinţelor în cursul lunii iulie şi nu octombrie (...) Vom avea rezultate finale în condiţii normale. Nu vreau să vă aşteptaţi la rezultate spectaculoase, ci la rezultate clare, care să fie comunicate de o manieră transparentă societăţii civile şi mass-media", a declarat Andrei, la prima lui conferinţă de presă de când a preluat mandatul de preşedinte al Institutului Naţional de Statistică.
Oficialul a precizat că INS a decis constituirea unui grup de experţi pe demografie şi comunicare, având ca scop o evaluare corectă din punct de vedere metodologic, dar şi asigurare unei comunicări corecte pentru cei care vor utiliza datele privind recensământul populaţiei.
"Este vorba de experţi de primă mână, personalităţi puternice care nu vor accepta niciun compromis. Am acceptat acest risc de a avea o discuţie ştiinţifică şi onestă cu aceşti specialişti pentru a putea livra în iulie date finale corecte şi acceptate", a mai declarat Andrei.
Preşedintele INS a mai precizat că finalizarea recensământului este prioritatea INS, întrucât de maniera în care sunt primite şi acceptate rezultatele finale depinde şi cum va fi perceput în societate statutul statisticii şi al statisticienilor.
Totuşi, datele complete privind recensământul vor fi publicate însă în 2014.
"La recensământ nu vom putea da toate datele. Finalizarea recensământului este programată pentru 2014, când se vor publica şi cele cinci cărţi. În iulie vom anunţa informaţiile relevante, strict necesare pentru recensământul populaţiei", a mai afirmat Andrei.
Rezultatele recensământului au căpătat o importanţă politică mult mai dramatică ulterior.
Miza era atunci validarea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi mai mulţi politicieni au acuzat INS că ar tergiversat finalizarea referendumului.
INS a anunţat în decembrie 2012 o ajustare semnificativă a datelor privind PIB pentru 2011, cu un minus de 20 de miliarde lei.
Anunţul a stârnit o reacţie dură din partea Guvernului, finalizată prin decizia premierului Victor Ponta de a-l demite pe preşedintele de atunci al institutului, Vergil Voineagu.