Publicarea datelor preliminare ale recensământului din 2011 se tot amână

În urma şedinţei Comisiei Centrale pentru Recensământ de luni de la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ministrul Mircea Duşa a declarat că din cele 38 de milioane de fişe completate pentru recensământ au fost procesate numai 48%. Astfel, oficialul MAI speră ca datele preliminare ale recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 2011 să fie validate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pe 20 august a.c.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
14.08.2012

În urma şedinţei Comisiei Centrale pentru Recensământ de luni de la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ministrul Mircea Duşa a declarat că din cele 38 de milioane de fişe completate pentru recensământ au fost procesate numai 48%. Astfel, oficialul MAI speră ca datele preliminare ale recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 2011 să fie validate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pe 20 august a.c.

În calitate de preşedinte al Comisiei, Mircea Duşa a solicitat INS-ului să convoace reuniunea Comisiei. Conform legii, în cadrul INS funcţionează Secretariatul tehnic al Comisiei centrale pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care, pe baza recomandărilor Comisiei, organizează, prelucrează şi publică datele recensământului.

“Pe baza legii nr.5/2008 privind organizarea recensământului am convocat astăzi Comisia Naţională de Recensământ în vederea începerii procedurilor de evaluare a datelor recensământului şi a da publicităţii rezultatele provizorii la nivel naţional şi judeţean şi sigur de a stabili în continuare măsuri pentru desfăşurarea corectă a prelucrării datelor astfel încât în cursul anului viitor să poată fi publicate datele finale ale recensământului. În această primă şedinţă domnul preşedinte al Institului Naţional de Statistică a făcut o prezentare a acestor documente şi am convenit cu membrii Comisiei, fiind mâine sărbătoare, să le dăm un răgaz de două zile, joi şi vineri, în sensul de a evalua rezultatele pe care INS-ul le-a pus la dispoziţie, de a analiza implicaţiile pe care le au asupra indicatorilor economici, asupra raporturilor pe care noi le avem pe baza de date statistice şi a recensământului cu Comisia Europeană şi cu influenţele economice care vor exista până la urmă legat de fondurile europene şi colaborarea noastră cu CE”, a afirmat actualul ministru MAI.

Preşedintele INS Vergil Voineagu a declarat că sunt şapte tipuri de formulare individuale care s-au completat la fiecare persoană şi că datele preliminare ale recensământului nu sunt folosite în procesul decizional, ci au caracter pur informativ.

“Sunt datele preliminare ale recensământului cu caracter informativ şi nu sunt utilizate în procesul decizional. Sunt şapte tipuri de formulare individuale care se completează la fiecare persoană. Totalitatea acestora înseamnă 38 milioane de fişe. S-au introdus numai pentru formularul P (persoană-formular individual n.r.) 48%. Luni o să vedeţi comunicatul cifrelor preliminare ale recensământului. Datele finale vor fi publicate conform programului în prima parte a anului 2013”, a notat Vergil Voineagu.

Contactat de un reporter Epoch Times pentru a afla mai multe detalii despre numărul de formulare completat de o persoană, consilierul preşedintelui INS, Dan Gherguţ, a precizat că nu există încă statistici în care să fie împărţit numărul de persoane pe acest criteriu, pentru că formularele sunt procesate pe parcurs şi este greu de stabilit câte formulare aparţin unui singur cetăţean. Consilerul a menţionat că până în prezent au fost procesate 48% din totalul de 38 de milioane de fişe de recensământ, echivalentul a aproximativ 10 milioane de persoane din 15.040 de localităţi. De asemenea, Dan Gherguţ a declarat că datele preliminare ale recensământului relevă faptul că populaţia României este în scădere.

Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului populaţiei şi locuinţelor realizat în luna octombrie 2011 prezentate într-un comunicat de presă al INS din data de 2 februarie a.c., populaţia stabilă a României este de 19.040.000 de persoane. Un număr de 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară şi 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. De asemenea în ţară sunt 8.500.000 de locuinţe, 7.100.000 de gospodării, iar numărul clădirilor este de 5.100.000.

La 1 iulie 2011 statisticile curente arătau un total de peste 21.000.000 de oameni. La recensământul din 2002 populaţia României se ridica la 21.680.974 de persoane.

Bugetul INS a fost suplimentat de Guvernul Ponta

Printr-o hotărâre de Guvern au fost alocate fonduri pentru angajarea operatorilor INS ce vor prelucra datele. Astfel, bugetul INS a fost majorat în acest sens cu 11,2 milioane lei, bani care vor fi alocaţi în două tranşe, una în 2012 şi cealaltă în 2013. În acest an INS va primi 8,4 milioane lei, iar anul următor încă 2,7 milioane lei, conform unei hotărâri aprobate în şedinţa Guvernului din 7 august.

“Am şi aprobat în programul de măsuri pentru perioada următoare ca INS-ul să amplifice acţiunile de prelucrare a datelor. În acest sens, s-a aprobat prin hotărâre de Guvern prin care au fost puse la dispoziţia INS-ului fonduri pentru a angaja operatori şi a începe prelucrarea cât mai susţinută a fişelor de recensământ. Sunt 38 de milioane de fişe de recensământ, unde în momentul de faţă au fost prelucrate 48%. Vă daţi seama că este încă un volum foarte mare de date care trebuie introduse în sistemul informatic şi prelucrate. De asemenea, am solicitat ministerelor care fac parte din Comisie şi care vor avea în vedere strategiile economice pe care le vor elabora în anii următori, vor avea în vedere rezultatele de la recensământ, să-mi prezinte un punct de vedere legat de analiza pe care dânşii o fac pe baza acestor date preliminare. Sper ca până luni la prânz Comisia în plenul său să valideze datele preliminare ale fişelor la nivel naţional şi judeţean”, a declarat ministrul MAI.

Mircea Duşa: Datele recensământului n-au nicio legătură cu listele electorale

La o întrebarea legată de trimiterea datelor preliminare ale recensământului la Curtea Constituţională a României (CCR), Mircea Duşa a precizat că nu vor fi trimise în mod expres Curţii. Ele vor fi făcute publice în curând, cel mai probabil după întâlnirea reprezentanţilor INS de luni, 20 august şi că CCR le poate accesa ulterior. Totodată, ministrul MAI a dorit să accentueze faptul că datele recensământului nu au nicio legătură cu listele electorale.

“Aceste date se fac publice conform procedurii şi Curtea Constituţională le poate lua de pe datele publice. Vă fac precizarea că listele elecotrale n-au nicio legătură cu efectuarea recensământului şi această şedinţă trebuia să fie convocată acum două sau trei săptămâni, dar din cauza schimbării Guvernului şi a nominalizării secretarului de stat care face parte din Comisie s-a întârziat convocarea acestei Comisii. Dar în timp foarte scurt de când am venit în minister am luat măsura de a convoca această Comisie”, a precizat Mircea Duşa.

Publicarea datelor preliminare ale recensământului din 2011 se tot amână

La data de 1 august INS a transmis Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012 şi că cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013, iar rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de vârsta, implicit a populaţiei în vârsta de 18 ani şi peste".

"În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică", a notat INS în răspunsul transmis CCR.

Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor a amânat pentru a doua oară, la sfârşitul lunii mai, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din "motive organizatorice".

Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL) a mai fost amânată o dată, în 21 mai, pentru că schimbările în componenţă Comisiei Centrale a Recensământului nu au permis reunirea în şedinţă de lucru.

La 23 mai, conform calendarului INS, ar fi trebuit să fie făcute publice rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Rezultatele preliminare urmau să fie apoi validate de Comisia, care trebuia să aprobe şi textul comunicatului de presă în care se anunţau aceste date.

În comunicatul transmis de INS pe 2 februarie, cu privire la primele estimări ale recensământului din 2011, se preciza că în jur de 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu aproximativ un milion de persoane, luând în calcul familia medie din România, de 2.7-2.8 persoane.

Cine a fost înregistrat la recensământul din 2011 şi pe baza căror formulare

La recensământul din 2011 au fost înregistraţi toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară (indiferent dacă la momentul recensământului se află în ţară sau în străinătate). De asemenea, persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au domiciliul (reşedinţa permanentă) în România sau o reşedinţă temporară (indiferent de motivul stabilirii: refugiaţi, solicitanţi de azil, solicitanţi de cetăţenie română, străini sosiţi pentru afaceri sau în interes personal).

Nu s-au înregistrat persoanele de cetăţenie străină din cadrul reprezentanţelor diplomatice şi consulare sau al reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale şi membrii familiilor lor, personalul forţelor armate străine, personalul flotei comerciale navale şi aeriene, precum şi corespondenţii de presă care la momentul de referinţă al recensământului se află pe teritoriul ţării.

Astfel populaţia stabilă din România include:

- cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România care, la momentul recensământului, se aflau pe teritoriul ţării (persoane prezente) sau erau temporar absenţi, fiind plecaţi în străinătate pentru o perioadă mai mică de 12 luni;

- cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie veniţi pentru o perioadă de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a rămâne o perioadă de cel puţin 12 luni (la lucru, în căutarea unui loc de munca, la studii, în interes de afaceri etc.) care aveau doar reşedinţă în România;

- cetăţenii români plecaţi în străinătate în cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare şi al reprezentantelor comerciale româneşti din străinătate.

La recensământul din 2011 au fost completate şapte tipuri de formulare individuale. Acestea sunt:

Formular LC – Locuinţă, Clădire: Date referitoare la numărul gospodăriilor din locuinţă, numărul persoanelor din locuinţă, statutul locuinţei (principală, secundară, de vacanţă), bucătărie, baie, closet – în locuinţă sau în afară locuinţei, instalaţii, modul de încălzire a locuinţei, reabilitare termică.

Formular G – Gospodărie: Se completează pentru fiecare gospodărie din locuinţă, începând cu gospodăriile în care există cel puţin o persoană prezentă sau temporar absentă; Conţine doar date referitoare la titlul sub care gospodăria ocupă locuinţa şi lista persoanelor din gospodărie.

Formular P – Persoană (formular individual): Este important de ştiut: data de referinţă a recensământului este “ora “0” din ziua de 20 octombrie 2011”; Nu se înregistrează un copil născut după această oră/zi şi nicio persoană decedată înainte de ora “0” din ziua de 20 octombrie 2011; CNP-ul, starea civilă legală/de fapt, prezent/absent, motivul absenţei, etnia, limba maternă, religia, precum şi studiile şi locul de muncă vor trebui completate de recenzor; Formularul conţine şi un capitol referitor la dificultăţile (de auz, de a merge, de memorare, de comunicare) în desfăşurarea activităţii curente.

Formular PPI – Persoane Plecate pentru o Perioadă Îndelungată: Se referă la persoanele plecate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni; Trebuie precizat: unde locuieşte, data plecării, motivul absenţei, cetăţenia, etnia, nivelul de educaţie;
Formular TP – Persoane Temporar Prezente: Se referă la persoanele venite pentru o perioadă mai mică de 12 luni; Trebuie precizat: nume, prenume, CNP, sex, reşedinţa, cetăţenia, data şi motivul sosirii.

Formular M – Persoane de 15 ani şi peste, plecate în străinătate: Trebuie să precizaţi: ţara în care persoana este plecată, de cât timp, dacă lucrează, domeniul, trimite bani către membrii gospodăriei? Cu ce periodicitate: lunar, anual.
Formular SC – Spaţiu Colectiv de locuit: Acest formular se completează pentru fiecare spaţiu colectiv de locuit de tip cămin şi de tip hotel. 31 octombrie 2011: ultima zi de recensământ pentru culegerea datelor, dincolo de care personalul cu atribuţii va realiza alte operaţiuni de centralizare şi predarea documentelor referitoare la recensământ.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor s-a făcut în perioada 20-31 octombrie 2011. Eurostat, organismul de statistică al Comisiei Europene, a fixat pentru recensământul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu începutul anului 2014.

Replica lui Duşa la acuzaţiile PDL despre recensământ: MAI nu face ordine cu pistoalele la brâu

În data de 10 august a.c. democrat-liberalului Cezar Preda a declarat că ordinul de convocare a Comisiei de recensământ dat de Mircea Duşa are scopul de a încheia “această lovitură de stat, stabilind cu pistoalele la brâu cine are drept de vot în România şi cât trebuie să fie numărul celor care votează" şi că cei de la putere "se vor folosi de poliţişti pentru recensământ".

Ca replică ministrul MAI Mircea Duşa a precizat luni că ministerul nu face “ordine cu pistoalele la brâu” şi că acestea sunt prevederile legale şi procedurile de procesare a datelor recensământului.

“Eu ca ministru al MAI şi preşedinte al acestei Comisii tehnice şi legală nu vreau să fac comentarii politice. Totuşi, la o mică răutate trebuie să răspund. Zilele trecute un politician care a aflat că am convocat Comisia Naţională de Recensământ a declarat că s-a trecut la faza a doua şi că MAI face ordine cu pistoalele la brâu. Nu, nu face nicio ordine. Acestea sunt prevederile legale, procedurile care au fost stabilite prin legea nr. 5/2008 şi procedurile care au fost stabilite la începutul intervalului de efectuare a recensământului în 2011, în regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei. În acel regulament s-au stabilit etapele şi paşii care trebuie parcurşi pentru finalizare a recensământului”, a afirmat Mircea Duşa.

Mircea Duşa: PIB-ul a crescut în 2012 la 1.4% faţă de semestrul I al anului trecut

Ministrul MAI Mircea Duşa a menţionat în cadrul conferinţei de presă de luni că, în urma măsurilor luate de Cabinetul Ponta, PIB-ul a crescut la 1.4% faţă de semestrul I al anului trecut.

“Vă mai dau o informaţie îmbucurătoare legată de activitatea economică din România, o analiză pe indicatorii economici, în primul rând pe Produsul Intern Brut, arată că în urma măsurilor luate de Guvernul Ponta în acest an faţă de semestrul I al anului 2011 PIB-ul este cu 1.4% mai mare”, a notat oficialul MAI.

Totodată, Mircea Duşa a precizat că Ministerul Administraţiei şi Internelor a avut o şedinţă cu structurile MAI în care s-a stabilit că un număr de peste 11.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi la hramurile mănăstirilor pentru a asigura miercuri ordinea şi liniştea publică, când va se va sărbători Sfânta Maria.

“În această dimineaţă la Ministerul Administraţiei şi Internelor am avut două şedinţe, una cu structurile MAI, având în vedere că mâine este Sfânta Maria şi în foarte multe zone din ţară sunt acţiuni religioase, sunt hramuri ale mănăstirilor, şi MAI va fi prezent în toate aceste locaţii pentru a asigura liniştea şi ordinea publică. De aceea în aceste zile vor fi puse în mişcare toate structurile MAI, începând de la poliţie, jandarmerie şi continuând cu celelalte structuri. Vor asigura ordinea şi liniştea publică peste 11.000 de poliţişti şi jandarmi. Sper ca în urma măsurilor pe care le-am dispus în această dimineaţă să nu avem incidente în zilele următoare, mai ales la hramurile de la mănăstiri unde este aglomeraţie mare de cetăţeni şi care uneori mai crează şi probleme legat de participarea la acest acţiuni”, a conchis Mircea Duşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor