Rebelii sirieni sunt aprovizionaţi de autorităţile din Tripoli cu arme ruseşti din dotarea fostului regim libian Gaddafi
alte articole
Temerile referitoare la proliferarea fără control a armelor libiene după prăbuşirea regimului Gaddafi au primit noi confirmări. Potrivit informaţiilor deţinute de cotidianul rus Kommersant, autorităţile din Tripoli aprovizionează Armata Siriană Liberă (ASL) cu arme uşoare şi de foc, inclusiv cu sisteme de rachete ruseşti 'Igla', livrate anterior Libiei. Pericolul ca aceste arme să ajungă în mâinile forţelor islamiste radicale, care sunt din ce în ce mai numeroase printre rebelii sirieni, este recunoscut atât de adepţii, cât şi de adversarii unei intervenţii externe în conflictul sirian.
Livrările de arme din Libia, destinate rebelilor sirieni care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad, au căpătat un caracter de anvergură. Principalul traseu de livrare trece prin portul Tripoli, unde acostează nave libiene având la bord lansatoare de grenade, mitraliere, sisteme de transport şi arme de foc. De aici, odată cu lăsatul serii, armele sunt preluate de luptători ai ASL, care şi-au creat în nordul Libanului propria bază militară.
În aprilie, militarii libanezi au reuşit să preia nava transportatoare de containere Luftfallah-2, având la bord arme libiene şi înregistrată în Sierra-Leone, însă de atunci, potrivit mass-media din Occident, de coastele Libanului s-au apropiat cel puţin alte şapte nave asemănătoare din Libia. Singura barieră în drumul livrărilor de arme din Libia o constituie patrula maritimă internaţională a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care activează lângă apele teritoriale ale Libanului, însă eforturile ei se dovedesc de multe ori insuficiente.
Potrivit Kommersant, o parte dintre armele care ajung în Siria şi care sunt destinate luptei împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad a ajuns inevitabil în Libia în baza contractelor pe marginea livrărilor de arme ruseşti încheiate încă pe vremea lui Moammer Gaddafi. După cum aminteşte directorul Centrului de analize şi tehnologii strategice de la Moscova, Ruslan Puhov, înainte de revoluţia libiană Rusia a livrat către Tripoli mai multe sisteme de rachetă 'Igla' şi mitraliere Kalaşnikov.
Despre necesitatea de a crea mecanisme internaţionale de control asupra arsenalului militar al lui Gaddafi, care se află în prezent în mâinile rebelilor libieni de ieri, au vorbit de nenumărate ori atât Rusia, cât şi SUA. Potrivit şefului Comisiei pentru probleme internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Mihail Marghelov, cel mai mare pericol este acela ca în mâinile rebelilor să ajungă tocmai sistemele de rachetă 'Igla', care în Libia pot fi cumpărate la preţul a două mitraliere Kalaşnikov.
Departamentul de Stat al SUA a trimis chiar la sfârşitul anului trecut în Libia mai mulţi experţi, pentru a ajuta autorităţile locale să lichideze aceste arme. Cu toate acestea, specialiştii au descoperit doar circa 5.000 de rachete, dar care, potrivit unor informaţii, se cifrează în Libia la cel puţin 10.000. Din acest motiv, experţii nu exclud ca o parte dintre rezervele rămase să se afle deja în Siria şi să fie folosite de ASL împotriva trupelor guvernamentale.
Ţările occidentale, chiar dacă nu acordă sprijin militar direct opoziţiei siriene deoarece nu au prea mare încredere în aceste grupări, nu se opun unui asemenea ajutor din partea statelor regiunii. Drept rezultat, are lor o proliferare fără control a arsenalelor armate ale regimurilor doborâte din Orientul Mijlociu (OM) şi ajungerea acestor arme în mâinile islamiştilor, din ce în ce mai numeroşi printre opozanţii sirieni, conchide Kommersant.