Organizaţia Cooperării Islamice suspendă Siria
alte articole
Joi dimineaţa, Organizaţia Cooperării Islamice a suspendat Siria din calitatea sa de membru al organizaţiei, la un summit al liderilor musulmani din Mecca, citând ca motiv al suspendării reprimarea violentă a preşedintelui Bashar al-Assad asupra revoltei siriene, potrivit unui raport Reuters.
"Conferinţa a decis să suspende calitatea de membru a Republicii Arabe Siriene din Organizaţia Cooperării Islamice şi din toate organele sale subsidiare, instituţiile specializate şi afiliate", a susţinut declaraţia de închidere a conferinţei.
Manevra a fost aprobată luni, la o reuniune preliminară a miniştrilor de externe ai organizaţiei şi s-a convenit asupra ei în cea de-a doua noapte a summit-ului, în ciuda opoziţiei Iranului.
Arabia Saudită, gazda summit-ului, a condus eforturile arabe pentru izolarea Siriei din punct de vedere diplomatic şi a sprijinit solicitările opoziţiei rebele siriene de a primi arme, pe care ministrul de externe Saud al-Fasial le-a descris ca "o idee excelentă" în luna februarie.
Summit-ul, care a avut loc în mai multe seri consecutive din cauza postului Ramadan, a fost considerat o confruntare diplomatică între Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, care au sprijinit părţi diferite ale conflictelor sectare din Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, Regele saudit Abdullah a încercat să concilieze Iranul la deschiderea summit-ului, prin plasarea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad lângă el, pentru a primi liderii musulmani, într-un gest despre care analiştii politici saudite au spus că are ca scop înlăturarea nemulţumirilor vechi în căutarea unei rezoluţii pentru criza siriană.
Miercuri, el a declarat pentru agenţia de ştiri a Iranului, Mehr, că ţările care doresc rezolvarea crizei siriene trebuie să vină cu un plan de acţiune pentru a realiza acest lucru.
Siria şi Iranul au acuzat Arabia Saudită, Qatar şi Turcia că înarmează rebelii.