Rebela Polonie strânsă cu uşa: Moody avertizează cu scăderea ratingului

După ce în luna ianuarie Standard and Poor’s a scăzut ratingul de credit al Poloniei, a sosit momentul ca Moody’s să avertizeze Varşovia că ratingul său ar putea fi retrogradat şi mai mult dacă nu soluţionează criza legată de Curtea sa Constituţională.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
26.08.2016

Agenţia pentru rating global Moody’s a avertizat joi că o amplificare a crizei constituţionale din Polonia ar putea duce la afectarea investiţiilor în cea mai mare economie estică a UE şi la afectarea ratingului său de credit.

Moody’s a evidenţiat o anchetă lansată de procurori săptămâna trecută împotriva preşedintelui Curţii Constituţionale şi a refuzului guvernului de dreapta al partidului Lege şi Justiţie (PiS) de a recunoaşte deciziile celei mai înalte curţi a ţării.

„[Ancheta] are un efect negativ asupra ratingului de credit al Poloniei deoarece amplifică criza constituţională care a început la sfârşitul anului trecut şi probabil va amplifica tensiunile cu Uniunea Europeană; acest lucru ar putea creşte riscul pentru o deteriorare suplimentară a climatului de investiţii din Polonia”, a susţinut într-o declaraţie Moody’s .

„Criza constituţională deja pare să îşi fi lăsat amprenta”, a declarat Moody’s, notând că „investiţiile reale s-au contractat cu 2,2%” în primul trimestru al anului 2016 comparativ cu 2015.

„Deşi ne aşteptăm ca, de fapt, consumul privat să susţină creşterea reală de 3,0 până la 3,5% în acest an, deteriorarea climatului pentru investiţii ameninţă cu reducerea creşterii”, a adăugat agenţia.

În luna mai, Moody’s a redus perspectiva de rating Poloniei de la stabil la negativ datorită “riscurilor fiscale” prezentate de guvernul PiS, dar a lăsat neschimbat ratingul său pentru investiţii la A2.

A fost prima schimbare aplicată de Moody’s în Polonia în peste un deceniu şi a avut loc după o retrogradare a ratingului de credit în luna ianuarie de către agenţia Standard and Poor’s, care a învinuit guvernul PiS pentru “slăbirea instituţiilor”.

Comisia Europeană a oferit Varşoviei un răgaz până la sfârşitul lunii octombrie pentru a-şi suspenda reformele aplicate Curţii Constituţionale sau va fi sancţionată.

Ultimatumul Comisiei, emis în luna iulie, ar putea duce în cele din urmă la suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în Consiliul Miniştrilor, cel mai înalt organism decizional al Uniunii Europene.

Comisia cere ca deciziile Curţii Constituţionale poloneze să fie publicate şi implementate normal.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a criticat procesul disciplinar al UE, acuzând Comisia Europeană că acţionează ilegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor