RBL: Românii preferă produsele financiare specializate pentru locuinţe datorită costurilor mici

Epoch Times România
02.10.2012

Promoţia derulată de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) în perioada mai - septembrie a dus la o creştere a volumului de credite prelocative cu 25% în fiecare lună, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat pentru NewsIn Aurelia Cionga, preşedintele băncii.

“În aprilie, am luat decizia de a reduce comisioanele şi, mai ales, pe cel de acordare de credit, de analiză a dosarului, care în cazul finanţărilor prelocative este de 1.400 de lei. În perioada mai - august, creşterea volumului total de credite acordate a fost de 20% în fiecare lună, iar în cazul celor prelocative creşterea a fost de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.”, a declarat pentru NewsIn preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Aurelia Cionga.

Volumul total de credite acordate cu promoţie în perioada mai-septembrie se ridica la aproximativ 8 milioane lei.

"Faptul că am înregistrat o creştere de 20% lună de lună arată că am atins un punct de care îi pasă clientului. Poţi să faci o campanie şi o promoţie, iar rezultatul să fie o creştere de doar câteva procente, pentru că nu ai atins acel “ceva” care îi este important clientului", a spus Aurelia Cionga.

Ea a declarat că banca va continua efortul de promovare a creditării şi în ultimul semestru din acest an, dar felul în care se va derula este încă în analiză.

”Este o perioadă propice renovărilor, iar solicitările din partea clienţilor sunt în creştere. Mulţi clienţi preferă produsele financiare specializate pentru locuinţe datorită costurilor lor mai mici.” a mai precizat Aurelia Cionga.

Preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe explică succesul promoţiei prin schimbările care au loc la nivelul atitudinii clientului.

”Ceea ce vedem în studii de piaţă este că un element esenţial pentru creditare este costul. Costul fiecăui leu pe care îl iau prin credit devine astăzi mai important decât este momentul când iau creditul. Diferenţa pe care o vedem noi în piaţă astăzi, faţă de ceea ce se întâmpla în urmă cu doi sau trei ani, este faptul că întrebarea pe care şi-o pune un client care vine la bancă să întrebe de un credit s-a schimbat. Acum trei ani întrebarea era: Cât de mare e creditul pe care pot să îl iau mâine? Timpul era fixat. Ceea ce noi vedem în crecetarea de piaţă este că, acum, omul este mult mai preocupat de cât îl costă creditul", a declarat Cionga.

Ea susţine că la nivelul clienţilor se observă o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte timpul, astfel că aceştia sunt pregătiţi moral, intelectual, să aştepte un credit mai mult de 24 de luni. Pare urmarea unei atitudini mai prudente a clienţilor, date fiind efectele crizei. În plus, românii încep să înţeleagă că nevoia de renovare sau modernizare a locuinţelor este permanentă, cu o periodicitate de 3-5 ani, chiar şi mai mult.

"Sunt cercetări care au fost făcute în industrie. Schimbarea s-a produs din a doua parte a anului trecut. Cred că este semnificativă. O vedem în comportamentul clienţilor. Astfel, 40% dintre cei interogaţi se gândesc că ar dori un credit mai târziu de doi ani, spre deosebire de situaţia de acum trei ani când cei mai mulţi, aproximativ tot 40%, vroiau un credit în şase luni. Este o schimbare de distribuţie", a spus Cionga.

Totodată, reprezentanii RBL au mai constatat o creştere a tichetului mediu de la an la an. În prezent, creditele oferite de RBL sunt folosite în proporţie de 70% din cazuri pentru renovare, iar în 30% din cazuri pentru achiziţie, ponderi care s-ar putea schimba în timp.

"Dacă ne gândim că la nivel de industrie, ne-am fixat un grad de penetrare de 10% pe termen mediu, aş spune că numărul clienţilor care fac un contract de economisire-creditare pentru a cumpăra un apartament ar trebui să crescă după 2015. Tot atunci, de exemplu, la nivel de Bucureşti, din grupul celor ce folosesc produsul de economisire-creditare ca sursă de finanţare pentru achiziţie, cei care cumpără apartamente ar putea ajunge la 20%", a declarat Cionga.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) este prima bancă de economisire-creditare din sistemul bancar românesc şi a fost înfiinţată în iunie 2004.

În prezent, pe piaţa din România funcţionează două bănci în sistemul economisire-creditare, respectiv BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).

Mecanismul produsului de economisire-creditare pentru domeniul locativ este simplu: clienţii care încheie un contract de economisire-creditare trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca, ulterior, să aibă posibilitatea accesării unui credit pentru domeniul locativ, în lei şi cu dobândă fixă, foarte avantajoasă.

Pe toată perioada de economisire la băncile pentru locuinţe, clienţii primesc la soldul economisit într-un an şi o Primă de Stat, care în prezent este de 25% pe an, în limita a 250 de euro, plus dobânda oferită de bănci. Creditele pentru domeniul locativ acordate de către băncile pentru locuinţe din România sunt numai în lei şi au dobânzile fixe - cu valori între 4,5% şi 6%, în funcţie de produsul ales pentru toată durata contractului de creditare.

Finanţările obţinute prin intermediul băncilor pentru locuinţe pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe.

Produsul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se bucură de un real succes în ţările din Europa, precum Austria - 65%, Cehia - 54%, Germania - 37% sau Croaţia - 24%. Până în prezent, gradul de acoperire al acestor produse în România este de aproximativ 2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor