Razele ultraviolete afectează pielea şi după lăsarea întunericului

Melanina este cunoscută pentru rolul ei de protecţie a pielii prin blocarea radiaţiilor ultraviolete nocive (UV). Acum, un nou studiu arată că aceasta poate avea efecte cancerigene, de asemenea.
Expunerea la lumina UV provenită de la soare sau de la paturile solare poate deteriora ADN-ul din melanocite (Donald Miralle / Getty Images)
Ziba Kashef
21.03.2015
Melanina este un pigment cunoscut pentru rolul lui de protecţie a pielii prin blocarea radiaţiilor ultraviolete nocive (UV). Acum, un nou studiu arată că aceasta poate avea şi efecte cancerigene.

Expunerea la lumina UV provenită de la soare sau de la paturile solare poate deteriora ADN-ul din melanocite - celulele care produc melanina (pigmentul care dă culoare pielii şi părului, considerată o moleculă de protecţie, deoarece blochează razele ultraviolete care distrug ADN-ul ), iar această deteriorare este cauza majoră a cancerului de piele.

Până acum cercetătorii credeau că melanina protejează pielea prin blocarea luminii UV dăunătoare. Dar există, de asemenea, dovezi care sugerează că melanina este asociată cu deteriorarea celulelor pielii.

Efecte bune şi rele

În studiul actual, publicat în revista Science, cercetătorii au expus pentru prima dată celulele melanocite umane şi ale şoarecilor la radiaţiile unei lămpii cu UV. Radiaţia a provocat daune ADN-ului, cunoscute ca ciclobutan pyrimidine dimer (CPD), ceea ce produce coturi în structura ADN-ului, care împiedică informaţiile conţinute să fie citite corect.

Spre surpriza cercetătorilor, melanocitele nu au generat numai CPD imediat, dar au continuat să facă acest lucru timp de câteva ore după ce expunerea la razele UV se încheiase. Celulele fără melanină au generat CPD numai în timpul expunerii la UV.

Această constatare arată că melanina a avut atât efecte cancerigene cât şi de protecţie, a declarat Douglas E. Brash, profesor de radiologie terapeutică şi dermatologie la Yale School of Medicine.

"Dacă te uiţi în interiorul pielii unui adult, melanina oferă protecţie împotriva CPD-ului. Acesta acţionează ca un scut. Dar face atât lucruri bune cât şi rele".

O nouă protecţie solară - protecţia pentru "Seara-de-după"

La pasul următor cercetătorii au testat gradul de deteriorare care a avut loc după expunerea la soare, prin prevenirea reparării normale a ADN-ului în probele colectate de la şoareci. Ei au descoperit că jumătate din CPD-urile din melanocite au fost CPDs "întunecate" - create în întuneric.

În căutarea unei explicaţii pentru aceste rezultate, Sanjay Premi, cercetător asociat la laboratorul Brash, a descoperit că lumina UV a activat două enzime care combinate au dus la energizarea unui electron în melanină.

Energia generată de acest proces - cunoscut ca chemiexcitation (generarea electronică a unei molecule energizate la un nivel de energie superior, printr-o reacţie chimică a reactanţilor - n.trad) - a fost transferată ADN-ului în întuneric, creând aceeaşi deteriorarea a ADN-ului precum cea provocată de lumina soarelui în timpul zilei. Chemiexcitation-ul fusese văzut anterior numai în plantele mai mici şi animale.

Chiar dacă vestea efectului cancerigen al melaninei este tulburătoare, cercetătorii afirmă că există o rază de speranţă: încetinirea acestui transfer de energie (chemiexcitation-ul) poate permite dezvoltarea unor noi substanţe de prevenire, cum ar fi protecţia solară numită "pentru-seara-de-după" concepute pentru a bloca transferul de energie.

Potrivit cercetătoriilor substanţele potenţiale pentru o astfel de protecţie solară ar putea include vitamina E sau substanţe chimice similare utilizate în industria alimentară, ca aditivi sau conservanţi, precum sorbatul de potasiu.

Alţi cercetători de la Universitatea Yale, Şcoala de ştiinţe medicale a Universităţii Fujita din Japonia, Universitatea Sao Paulo din Brazilia şi de la Comisariatul Energiei Atomice din Franţa sunt coautori ai studiului, care a fost susţinut parţial şi de Departamentul de Apărare şi Institutul Naţional al Sănătăţii.

Ziba Kashef este un ofiţer superior de comunicare pentru Universitatea Yale. Acest articol a fost republicat de la Universitatea Yale (Yale University), prin intermediul Futurity.org.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor