Războiul intră în faza pe cablurile submarine de date. Huawei din nou la zid

(Captură Foto)
Andrei Popescu
10.04.2019

Un nou articol de opinie publicat în Bloomberg Quint a înfăţişat un motiv pentru care SUA ar trebui să fie cu adevărat îngrijorată în ceea ce priveşte intenţiile Beijingului după un an de întâlniri tensionate ale marinelor chineză şi americană în Marea Chinei de Sud. Această potenţială ameninţare, care este “mult mai greu de distins”, implică cele aproximativ 380 de cabluri submarine care transportă peste 95% din întregul trafic de date de telefonie şi internet între continente. Ar putea China să le hăckuiască pe ascuns? Cu siguranţă că acum pare să fie într-o poziţie mai bună de a o face, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Articolul detaliază cum conglomeratul chinez Huawei Technologies – aflat în centrul unei dispute mai ample sino-americane cu privire la furtul de secrete comerciale şi afaceri ilegale cu regimuri sancţionate de americani, precum Iranul – are acum contracte pentru a construi sau îmbunătăţi aproximativ 100 de cabluri submarine la nivel global.

În ceea ce pare a fi o deviere rapidă de la scandalul deja redus în intensitate “Russiagate” (care a părut de asemenea să implice articole ocazionale care sugerau că preşedintele rus Vladimir Putin era pregătit să taie cablurile submarine de Internet ale lumii), acum, oficiali ai serviciilor de informaţii occidentale trag un semnal de alarmă cu privire la accesul şi influenţa tot mai mari ale Beijingului asupra unor astfel de infrastructuri esenţiale pentru comunicaţiile globale.

Articolul de opinie rezumă punctul de vedere al “profesioniştilor occidentali din sectorul de informaţii”, în următorul paragraf:

Aşa cum experţii sunt îngrijoraţi în mod justificat de includerea “uşilor secrete” pentru spionaj în tehnologia 5G produsă de Huawei, profesioniştii occidentali din comunitatea de informaţii se opun implicării companiei [chineze] în versiunea submarină [a reţelei 5G], lucru care este şi mai rentabil din cauza fluxului enorm de date ce trece printr-un număr atât de mic de cabluri, potrivit Bloomberg.

Raportul Bloomberg mai susţine că, anul trecut, compania Huawei Marine Networks, într-un proiect comun cu China Unicorn, un operator de telecomunicaţii controlat de statul comunist chinez, a amplasat cu succes un cablu cu o lungime de aproximativ 6.437 km din Brazilia până în Camerun. De asemenea, potrivit articolului, există proiecte pentru o implicare şi mai mare în cablurile pentru traficul global de Internet care ar necesita cooperare şi, în unele cazuri, competiţie cu marile companii americane de Internet, precum Google şi Facebook, care închiriază sau cumpără vaste reţele de cabluri de la companiile care le-au construit, fie că sunt private sau deţinute de stat.

Luna trecută, publicaţia Wall Street Journal a notat: “Compania chineză Huawei se infiltrează în sistemele de cabluri care transportă aproape toate datele de Internet din lume”.

Pe fondul dezbaterilor şi restricţiilor oficiale din SUA privind utilizarea de către agenţiile federale a echipamentelor Huawei pentru reţelele 5G – din cauza temerii că acestea ar putea fi vulnerabile la hackingul chinez de stat – infrastructura de Internet submarină construită de Huawei s-ar putea dovedi a fi cea mai sensibilă “uşă secretă” globală.

Raportul Bloomberg continuă:

În mod natural, Huawei neagă orice manipulare a seturilor de cabluri pe care le construieşte, chiar dacă SUA şi alte naţiuni au declarat că firma este obligată de legea chineză să predea guvernului datele din reţea.

O dinamică similară are loc sub apă. Cum poate SUA să abordeze problema securităţii cablurilor submarine? Nu există nicio cale de a opri Huawei să le construiască sau să oprească proprietarii privaţi [de cabluri] să încheie contracte cu firme chineze pentru modernizarea lor pur şi simplu pe baza unor suspiciuni. Mai degrabă, SUA trebuie să îşi folosească capabilitatea cibernetică şi de colectare a informaţiilor pentru a aduna dovezi zdrobitoare ale existenţei unor uşi secrete şi a altor riscuri pentru securitate. Acest lucru va fi o provocare – firmele chineze sunt sofisticate din punct de vedere tehnologic şi interconctate cu un stat poliţienesc virtual.

Unul dintre scenariile şi mai bizare incluse în raportul Bloomberg este posibilitatea ca submarinele să acceseze cablurile de date din afară. Acest aspect a fost discutat îndelung de analişti militari şi din sectorul de informaţii având în vedere Rusia, dar acum Beijingul intră tot mai mult în atenţia lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor