Acordul de liber schimb UE-SUA divizează dreapta şi stânga franceze
alte articole
Tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi SUA a devenit o sperietoare în Franţa, cu atât mai mult cu cât se apropie alegerile europene din 25 mai, notează cotidianul Le Figaro.
Acest proiect, denumit 'Transatlantic Trade and Investment Partnerschip' (TTIP) sau 'Trans-Atlantic Free Trade Agreement' (TAFTA), care este negociat în cel mai mare secret, de un an de zile, de Comisia Europeană şi de SUA, are drept obiectiv crearea unei pieţe comune între Europa şi SUA. Pe flancul stângii franceze, subiectul este intens dezbătut. Ecologiştii, ca 'stângă a stângii', sunt ostili tratatului.
În sânul Partidului Socialist, aripa de stânga nu doreşte să se vorbească despre aceasta. 'Ecourile care există în prezent pe marginea conţinutului tratatului îl fac inacceptabil', tranşează Guillaume Balas, numărul doi de pe lista PS în Ile-de-France pentru alegerile europene. Detractorii văd în acest tratat sfârşitul oricărei puteri publice, atenţionează cu privire la efectele exploatării gazului de şist în Franţa sau cu importarea de produse agricole modificare genetic.
La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande ştie că acest dosar s-ar putea transforma într-un conflict de interese în sânul majorităţii. 'Avem toţi de câştigat dacă lucrurile vor evolua repede. În caz contrar, ştim foarte bine că va exista o acumulare de temeri, ameninţări, crispări', a explicat Hollande în februarie, în timpul vizitei sale la Washington.
Cu mai puţin de 20 de zile înaintea alegerilor europene, Jean-Luc Melenchon încearcă să acopere fractura dintre guvern şi majoritate. Deputaţii Frontului de Stânga vor depune, la 22 mai, o propunere de lege 'pentru ca negocierile pe marginea pieţei transatlantice să fie întrerupte', a anunţat luni, la RTL, copreşedintele Partidului de Stânga. 'Vom vedea dacă' cei 41 de deputaţi ai PS care nu au votat săptămâna trecută programul de stabilitate 'ne vor ajuta', 'însă vă promit că veţi avea surprize', a adăugat Melenchon.
Jean-Luc Melenchon este convins că membrii aripei de stânga a PS vor vota textul său. 'Mă opun radical tratatului de liber-schimb. Dacă există o propunere de lege pentru a stopa negocierile, o voi vota', a declarat, de exemplu, deputatul PS de la Paris, Pascal Cherki, admiţând totuşi că 'Melenchon face politică la nivel mic', dar că, în pofida acestui lucru, il va susţine.
Dar care este poziţia deputaţilor de pe poziţii de frondă care nu aparţin aripei de stânga?, continuă Le Figaro. 'Acum, vom fi făcuţi cu ou şi cu oţet', îşi exprimă îngrijorarea unui dintre cei are nu şi-au făcut încă publică poziţia.
În acelaşi timp, în fruntea listei Uniunii Mişcare Populară în Ile-de-France, Alain Lamassoure nu se bucură de divizarea stângii. Dimpotrivă, el denunţă 'dorinţa de a diaboliza tratatul' care, în final, nu poate prejudicia interesele europenilor. 'Contrar a ceea ce se spune, acesta nu este câtuşi de puţin un tratat de liber-schimb, el fiind doar indirect un tratat de comerţ. Adevărata miză o constituie stăpânirea normelor şi standardelor. Cel care va reuşi să impună aceste standarde restului lumii va câştiga pieţele. În afară de aceasta, europenii sunt cei care au dorit acest tratat. Americanii sunt ezitanţi', a subliniat Lamassoure.
Sensibilităţile suveraniste şi anti-atlantiste ale UMP nu invocă argumente prea îndepărtate de cele ale lui Jean-Luc Melenchon şi Marinei Le Pen, constată Le Figaro. 'Amintesc că i-am făcut pe americani să accepte din primele zile de negociere că produsele culturale vor fi excluse şi că Franţa nu va pune în discuţie standardele sale sanitare în materie de alimentaţie. Prin urmare, să nu ni se spună poveşti despre faptul că această negociere ne va obliga să mâncăm pui cu clor şi carne de vită cu hormoni, aceasta este exclus din start!', ripostează Alain Lamassoure.
Pentru cei din fruntea listei UMP, procesul de negocieri este unul democratic. Cu toate acestea, chiar şi centriştii estimează că un 'control asupra popoarelor' este insuficient.
'Dincolo de specialişti, Comisia Europeană ar fi mai inspirată să fie mai mult în slujba societăţii civile şi a diverselor poziţii', estimează Marielle de Sarnez, în capul UDI-MoDem (Uniunea Democraţilor şi Independenţilor şi Mişcarea Democrată) din Ile-de-France, deplângând lipsa de transparenţă în negocieri. Aspectul care îl îngrijorează cel mai mult este înfiinţarea unui tribunal de arbitraj specific între statele semnatare şi antreprize, subiect aflat în prezent în dezbatere. 'În orice caz, dacă investiţiile trebuie să fie în mod evident protejate, acest lucru nu se poate întâmpla cu preţul punerii în discuţie a dreptului suveran al UE şi al statelor sale membre de a legifera în mod autonom', pledează Sarnez.
După cum conchide Le Figaro, dezbaterea pe marginea subiectului se va amplifica, indiferent de rezultatele alegerilor europene din 22-25 mai.