Războiul din Ucraina. Rusia este acuzată că a folosit bombe cu fosfor în Bahmut

Rusia, acuzată de Ucraina că ar fi folosit bombe cu fosfor în Bahmut (Captură ecran)
D.B.
06.05.2023

Ucraina a acuzat Rusia că a atacat oraşul asediat Bahmut cu muniţii cu fosfor, potrivit BBC.

Într-o serie de imagini filmate cu drona şi publicate de armata ucraineană, oraşul ucrainean Bahmut poate fi văzut în flăcări în timp ce o ploaie de ceea ce pare a fi fosfor alb cade asupra oraşului.

Cu toate că armele cu fosfor alb nu sunt interzise, utilizarea lor în zonele civile este considerată o crimă de război. Acestea creează incendii care se răspândesc rapid şi sunt foarte greu de stins. Rusia a mai fost acuzată de utilizarea lor.

Rusia încearcă de luni de zile să captureze Bahmut, în ciuda valorii strategice discutabile a oraşului. Oficialii occidentali au estimat că mii de soldaţi ai Moscovei au murit în acest asalt.

Scriind pe Twitter, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că atacul cu fosfor a vizat "zone neocupate din Bahmut cu muniţie incendiară".

Comandamentul forţelor speciale de la Kiev a adăugat că forţele Moscovei continuă "să distrugă oraşul".

Nu este clar când anume a avut loc presupusul atac. Dar imaginile împărtăşite de Ucraina - aparent capturate de o dronă de supraveghere - arată clădiri înalte cuprinse de flăcări.

Alte videoclipuri postate pe reţelele de socializare arătau incendii care făceau ravagii la sol şi nori albi de fosfor care luminau cerul nopţii.

O analiză BBC a videoclipului postat de Ministerul Apărării a localizat imaginile într-o zonă aflată la vest de centrul oraşului Bahmut şi în apropierea unui spital de copii. Deşi analiza a confirmat că atacul a folosit un fel de muniţie incendiară, nu a putut verifica utilizarea fosforului.

Rusia a fost acuzată că a folosit fosfor alb de mai multe ori de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei anul trecut, inclusiv în timpul asediului oraşului Mariupol la începutul războiului.

Moscova nu a recunoscut niciodată în mod public că a folosit fosfor alb, iar anul trecut secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că "Rusia nu a încălcat niciodată convenţiile internaţionale" după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a fost folosit.

Fosforul alb este o substanţă asemănătoare cu ceara care se aprinde la contactul cu oxigenul, creând coloane de fum strălucitor. Human Rights Watch (HRW) a avertizat că această substanţă chimică este "cunoscută pentru gravitatea rănilor pe care le provoacă".

Fosforul alb arde la 800 de grade Celsius şi poate provoca arsuri extreme pe carnea umană. De asemenea, este extrem de lipicios şi greu de îndepărtat, putând să se reaprindă atunci când sunt îndepărtate bandajele.

Rusia este semnatară a Convenţiei privind anumite arme convenţionale, care interzice utilizarea armelor incendiare în zonele civile - adică a celor concepute pentru a lua foc.

Dar HRW spune că fosforul alb nu intră sub incidenţa tratatului, deoarece scopul său principal este de a "crea o perdea de fum pentru a ascunde operaţiunile militare".

Acest produs chimic a fost folosit "în mod repetat în ultimii 15 ani", inclusiv de către forţele americane împotriva luptătorilor SI în Irak şi Siria, potrivit HRW.

Unii analişti spun că utilizarea sa ca armă incendiară în apropierea civililor ar fi în continuare ilegală. În timp ce Bahmut avea o populaţie de 80.000 de locuitori înainte de război, practic nu mai există civili în zonă.

Atacul are loc la o zi după ce comandantul grupului paramilitar rus Wagner a declarat că îşi va retrage forţele din Bahmut pe 10 mai, în urma unei dispute legate de aprovizionarea cu muniţie.

Evgheni Prigojin a declarat că victimele Wagner "cresc în progresie geometrică în fiecare zi" şi a pus decizia sa de a se retrage din Bahmut direct pe seama Ministerului Apărării.

În ciuda afirmaţiilor lui Prigojin, înalţi oficiali ucraineni au declarat că Wagner a redistribuit de fapt mercenarii spre Bahmut în încercarea de a cuceri oraşul înainte de sărbătorirea marţi a Zilei Victoriei în Rusia.

"Vedem acum cum îi retrag [pe luptători] de pe întreaga linie ofensivă unde se aflau luptătorii Wagner, îi trag [pe aceştia] în direcţia Bahmut", a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, la televiziunea ucraineană.

Luptele intense au loc în contextul în care există informaţii potrivit cărora Ucraina se pregăteşte să lanseze o contraofensivă pe scară largă în următoarele săptămâni. Prigojin însuşi a declarat că el crede că atacul ar putea avea loc chiar pe 15 mai.

O ofensivă ar putea avea loc în regiunea Zaporojie, care este controlată în proporţie de aproximativ 80% de Rusia.

Vineri, guvernatorul instalat de Rusia în regiunea Zaporojie a declarat că a ordonat evacuarea satelor din apropierea liniei frontului. Rusia consideră zona ca fiind teritoriul său propriu, în urma unor referendumuri autoproclamate şi a unei anexări ilegale de anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor