Războiul de la Nistru rămâne o rană deschisă pentru moldoveni

R.Moldova: Nici la aniversarea celor 20 de ani de la începutul conflictului de pe Nistru, locuitorii din Corjova nu pot aniversa în linişte şi pace momentul.
Conflictul armat de pe Nistru (arhivă) (Epoch Times Romania)
Tatiana Chiriac
02.03.2012

Nici la aniversarea celor 20 de ani de la începutul conflictului de pe Nistru, locuitorii din Corjova nu pot aniversa în linişte şi pace momentul. Potrivit moldova.org, zeci de miliţieni şi cazaci au fost desfăşuraţi prin localitate, iar organizatorii unui marş al Păcii se tem de provocări.

Colonelul Aurel Fondos, şeful militar superior al contingentului Forţelor de Menţinere a Păcii din partea R. Moldova în Zona de Securitate, care se află, la moment, în localitatea Corjova, a declarat că "în jur de 40 - 50 de persoane, simpatizanţi ai regimului de la Tiraspol, se află în Corjova şi împiedică desfăşurarea acţiunilor comemorative destinate zilei de astăzi. Totuşi, situaţia se află sub control".

Ex-primarul localităţii Corjova, Valeriu Mitul, a comunicat că în această dimineaţă, în jurul orei 8:00, atunci când urma să înceapă manifestarea de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru, au apărut şi primele provocări. „În zona unde planificasem să desfăşurăm acţiunea, au venit mai mulţi miliţieni, autospeciale, drumurile au fost blocate, sunt mai multe steaguri ale aşa zisei republici Transnistria”, a declarat Valeriu Mitul pentru moldova.org.

Valeriu Mitul susţine că aceste provocări sunt organizate cu scopul de a intimida oamenii din localitate, în special copiii, care sunt prezenţi la eveniment. „Cazacii şi acum sunt la crucea unde urma să fie depuse flori. Vor să împiedice cu orice preţ desfăşurarea Marşului Păcii. În aceste condiţii, mulţi dintre consătenii mei vor renunţa să participe la eveniment”, a mai adăugat Valeriu Mitul.

Războiul de la Nistru rămâne o rană deschisă pentru moldoveni. Pe timp de pace, la distanţă de două decenii, mor iar oameni seceraţi de gloanţe. Iar cei care au luptat pentru independenţa şi integritatea ţării simt un gust amar al trădării şi abandonării, deşi oficialii susţin că nicio jertfă nu este inutilă.

Acum 20 de ani, mame din satele de la Nistru îşi îngropau fiii care au mers ferm pe baricade pentru a-şi apăra patria. Azi, după două decenii, nu avem război. Lacrimile nu încetează însă. „Băiatul meu, Valeriu, avea doar 21 de ani când a murit, în 1992. L-am păzit de apă şi de foc până l-am văzut flăcău. Mi l-a răpit un singur glonte, la război", plânge o mamă îndurerată - Elena Ciobanu din Căuşeni.

Tragedia de la începutul acestui an a familiei Pisari din Pârâta le face şi astăzi pe femei să se teamă pentru copiii lor. Oxana Pisari, mama lui Vădim, nu vrea să audă de tratative, conflicte, presă şi formate de negocieri. Fiul pe care l-a crescut cu atâta grijă nu va mai păşi niciodată pragul casei părinteşti.

Scriitorul Vladimir Beşleaga confirmă că conflictul transnistrean ”A fost un război de mare curaj şi eroism, un război pentru independenţă şi integritate, dar care a fost deturnat”.

Primul preşedinte al ţării Mircea Snegur susţine că ” 2 martie este o zi cu sentimente contradictorii. Ca de fiecare dată, vreau să vin cu scuzele de rigoare faţă de familiile care şi-au pierdut apropiaţii la Nistru. Durerile lor rămân nelecuite chiar şi după 20 de ani”.

Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa afirmă că ” Războiul de la Nistru putea fi evitat, pentru că nu a avut nici caracter etnic şi nici religios”.

Sociologul Ion Jigău relatează pentru adevărul.ro că ” Pe oameni nu-i prea interesează problema Transnistriei fiindcă au foarte multe nevoi legate de pâinea cea de toate zilele. De aceea patriotismul este departe în top în sondajele de opinie. Nu mai este la modă să fii patriot când mori de foame”.

Expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi menţionează că ”Dacă ne uităm la cauza nesoluţionării conflictului, atunci cred că este vorba despre slăbiciunea democraţiei noastre. Ne-am obişnuit, pornind de la complexele noastre mioritice, să bocim că Rusia e puternică, în timp ce contrabandiştii de pe ambele maluri profită de această situaţie”.

Directorul Liceului ”Evrica” din Râbniţa, Eugenia Halus concluzionează pentru adevărul.ro că ” Nu s-a schimbat aproape nimic! Trăim în continuare în aşteptare şi frică. Vrem o ţară întreagă, vrem să scăpăm de vămi şi de regimul separatist. Plângem şi astăzi moartea celor care au stat pe baricade şi au luptat pentru ţara noastră”.

Chiriac Constantin participant la conflictul armat de la Nistru a relatat pentru ET România că ”o parte din oficialii de atunci care au fost la război doar o singură zi şi astăzi erau primii în rând după distincţii şi menţiuni, iar cei care au luptat şi suferit cu adevărat, stau cu mâna întinsă în faţa sărăciei, bolilor, ignoranţei şi indiferenţei”.

Între timp, în capitală au fost programate manifestaţii dedicate împlinirii a 20 de ani de la începutul manevrelor militare pe Nistru. De dimineaţă, politicienii vor depune flori la bustul lui Ştefan cel Mare. De asemenea, la Catedrală va fi oficiată o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa în războiul din 1992. Totodată, pe parcursul zilei se preconizează ca circa 30 de mii de veterani să primească distincţii de stat.

Anterior, o comisie guvernamentală a decis ca fiecare participant să primească şi un ajutor material, în valoare de 200 lei. Tot astăzi, în oraşul Cantemir va fi ridicat un monument consacrat eroilor căzuţi în lupta de la Nistru, iar Academia de Ştiinţe va edita o carte despre conflictul militar.

Războiul din 1992 a început la 2 martie, la Cocieri, când trupe de separatişti înarmaţi au intrat în localitate, iar majoritatea populaţiei a opus rezistenţă. În lupte, care au durat până la 21 iulie, au participat 28.000 de moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor