Moldova este pentru dezarmare

Tatiana Chiriac
02.03.2012

Republica Moldova intenţionează să adere la Conferinţa pentru Dezarmare. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a prezentat o cerere oficială în acest sens la întrevederea avută, miercuri, la Geneva cu Directorul General al Oficiului ONU, Kassym-Jomart Tokayev, care este, de asemenea, şi Secretarul General al conferinţei.

Serviciul de presă al MAEIE transmite că Leancă a relevat rolul pe care îl are acest for internaţional abilitat cu negocierea instrumentelor multilaterale în domeniul dezarmării şi controlului armamentelor. El a subliniat faptul că Republica Moldova a sprijinit întotdeauna activitatea organismelor internaţionale care au menirea de a menţine sau contribui la consolidarea păcii şi securităţii internaţionale. Anume acest deziderat stă la baza deciziei de a solicita admiterea ţării în Conferinţa pentru Dezarmare, organ care, potrivit opiniei Republicii Moldova, urmează a fi lărgit şi reformat.

Ambii interlocutori au fost de acord că atât ONU, cât şi Conferinţa pentru Dezarmare, sunt formate multilaterale de cooperare indispensabile pentru lumea globalizată în care trăim. Modul în care aceste structuri funcţionează are un impact profund asupra tuturor ţărilor.

În altă ordine de idei, a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea cooperării dintre Republica Moldova şi sistemul ONU, văzută şi din perspectiva celebrării celei de-a XX-a aniversări a admiterii ţării noastre în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cei doi înalţi demnitari au conchis că eforturile întreprinse de Republica Moldova, în comun cu alte state în cadrul ONU, indiferent de rezultatele înregistrate, au fost necesare, iar pe termen lung – justificate. În cei 20 de ani care au trecut de la admiterea în cadrul ONU, Republica Moldova a fost un beneficiar net al cooperării cu această organizaţie globală.

În timpul vizitei, Leancă a participat şi la reuniunea de nivel înalt a sesiunii a 19-a a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor