OSCE: Reglementarea Transnistreană în progres
Preşedintele în exerciţiu al OSCE, vicepremierul Irlandei, Eamon Gilmore, a salutat progresul înregistrat la negocierile oficiale în formula “5 2” privind reglementarea transnistreană, care s-au încheiat la Dublin.
“Sunt încurajat de abordarea constructivă demonstrată aici în Dublin, şi eu îndemn participanţii să se bazeze pe acest lucru pentru a finaliza cit mai curând posibil acordul privind principiile şi procedurile de desfăşurare a negocierilor,” a menţionat Gilmore, citat de serviciul de presă al OSCE.
Potrivit unui comunicat de presă al serviciului de presă, Gilmore a opinat că abordarea constructivă va permite „ca „5 2” să avanseze în mai multe probleme substanţiale pentru soluţionarea complexă a conflictului transnistrean. Oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale râului chiar merită acest lucru”, a spus el.
Şi totuşi delegaţia Tiraspolului este nemulţumită de nedorinţa Moldovei de a o recunoaşte egală în drepturi.
Partea moldoveană a refuzat să consemneze principiul egalităţii în drepturi în cadrul proceselor de negocieri, acesta fiind motivul pentru care nu s-a ajuns la înţelegere asupra semnării documentului „Cu privire la principiile şi procedurile de negociere”, a declarat ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanschi, făcând bilanţul întrevederii de la Dublin.
Site-ul ministerului de externe de la Tiraspol, relatează Ştanschi susţine că ceilalţi participanţi „au aprobat prevederea privind egalitatea în drepturi a părţilor (regiunea transnistreană – Republica Moldova) şi văd în ea un principiu de bază pentru susţinerea unui dialog constructiv”.
Printre aspectele pozitive, ministrul tiraspolean a nominalizat înţelegerea privind respectarea conştiincioasă de către părţi a înţelegerilor coordonate reciproc. În plus, partea moldoveană a acceptat poziţia Tiraspolului potrivit căreia actele elaborate urmează să fie semnate de către părţi în modul stabilit.
„De asemenea, s-a ajuns la un compromis important referitor la acordurile şi documentele semnate anterior. Chişinăul şi Tiraspolul vor ţine cont de acestea la elaborarea înţelegerilor. În opinia părţii transnistrene, aplicarea celor realizate anterior în procesul multianual de negocieri va eficientiza activitatea ulterioară a formatului «5 2», a opinat Ştanschi.
Prima rundă de negocieri din acest an în formatul „5 2” privind reglementarea conflictului transnistrean a luat sfârşit miercuri la Dublin.
Surse din cadrul Biroului pentru Reintegrare au relatat că părţile (Moldova şi Transnistria), mediatorii (OSCE, Rusia, Ucraina) şi observatorii (UE şi SUA) au continuat discuţiile pe marginea unui set de principii şi proceduri organizatorice ale procesului de negocieri.
În timpul dezbaterilor a fost înregistrat un anumit progres în ceea ce priveşte coordonarea aspectelor ce ţin de gestionarea negocierilor în formatul 5 2, urmând ca discuţiile să continue pe parcursul următoarei runde.
De asemenea, participanţii la proces au efectuat un schimb de opinii pe marginea agendei generale a procesului de negocieri. În opinia majorităţii delegaţiilor, procesul de negocieri trebuie să se bazeze pe o agendă comprehensivă, care urmează să includă subiecte ce vizează aspectele politice ale reglementării, probleme cu caracter economic, social, chestiuni de securitate, măsuri de consolidare a încrederii ş.a.
Au fost discutate mecanismele de interacţiune între formatul de negocieri politice 5 2 şi Grupurile de lucru privind măsurile de încredere, fiind remarcată necesitatea intensificării activităţii acestora. În acest sens, urmează să fie activat dialogul între Chişinău şi Tiraspol.
La finele reuniunii, delegaţia moldovenească s-a adresat către participanţi cu un apel de a asigura caracterul paşnic şi conciliator al evenimentelor de comemorare ce vor avea loc la 2 martie curent.
Participanţii au convenit să convoace cu regularitate, în anul 2012, întrevederi în formula “5 2”, preconizând şedinţa următoare pentru a doua jumătate a lunii aprilie, la Viena.