Un număr record de rinoceri sud-africani au fost ucişi în acest an

Rinoceri cu cornul tăiat pentru a-i proteja de braconieri, Africa de Sud (Stephane De Sakutin / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
19.10.2012

Braconierii au ucis deja un număr record de rinoceri sud-africani până în prezent - 455 - în 2012, depăşind recordul de anul trecut de 448, a raportat marţi Ministerul Mediului din Africa de Sud.

Cererea pentru coarne de animale a crescut în ultimii ani, ea provenind mai ales din China şi Vietnam. Consumatorii bogaţi cred că coarnele pot vindeca cancerul, în timp ce unii susţin că coarnele pot detoxifia organismul după consumul excesiv de alimente şi alcool. Cu toate acestea, firma farmaceutică elveţiană Hoffmann-La Roche a studiat coarnele, descoperind că acestea sunt compuse în principal din cheratină, aceeaşi substanţă se găseşte în păr şi unghii, şi că nu au proprietăţi medicinale.

Deţinerea pur si simplu a unui corn de rinocer este percepută ca un simbol al statutului, cel puţin în Vietnam, a declarat grupul de conservare Salvaţi Rinocerii. În octombrie s-a raportat că cornul aurit de rinocer al unui bancher vietnamez bogat, care provenea de la un animal ce a fost aparent împuşcat în 2006, a fost furat.

Africa de Sud are cea mai mare populaţie de rinoceri din lume, peste 20.000, şi aproximativ 90 la sută din populaţia totală de rinoceri a Africii. În ţară mai există aproximativ 1.600 de rinoceri negri pe cale de dispariţie.

Majoritatea rinocerilor ucişi în acest an, 272, proveneau din Parcul Naţional Kruger, una dintre cele mai mari rezervaţii din toată Africa, a afirmat Ministerul Mediului. Braconierii sunt cel mai răspândiţi în provinciile KwaZulu-Natal, Limpopo şi North West.

Autorităţile din Africa de Sud încearcă să reducă braconajul, 179 de braconieri fiind arestaţi din 2012 până în prezent, a adăugat ministerul.

Dr. Jo Shaw, coordonatoarea programului pentru rinoceri World Wildlife Fund-Africa de Sud, este citată pe site-ul grupului ca îndemnând guvernul să ia măsuri: "Lumea este atentă pentru a vedea dacă Africa de Sud este pregătită să judece cu tărie infracţiunile privind rinocerii şi să ia în serios aceste infracţiuni, considerându-le un afront la adresa patrimoniului naţional al Africii de Sud."

Ea a adăugat că Africa de Sud ar trebui să "colaboreze cu ţările consumatoare şi să lupte împotriva sindicatelor internaţionale implicate în comerţul ilegal cu coarne de rinocer". Shaw a afirmat că un acord între guvernul Africii de Sud şi Vietnam, care ar reduce comerţul cu coarne de rinocer, rămâne nesemnat.

WWF face apel la guvernele relevante din întreaga lume, care sunt afectate de comerţul ilegal cu părţi ale faunei sălbatice, să intensifice aplicarea legii şi să oprească practica.

"Până în prezent, numărul rinocerilor continuă să crească în Africa de Sud, din moment ce mai mulţi rinoceri se nasc decât sunt ucişi", a declarat Shaw. "Cu toate acestea, ne apropiem de punctul critic în care numărul de rinoceri va intra în declin şi va submina eforturile de conservare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor