Un ministru sud-african avertizează cu privire la riscul extincţiei populaţiei de rinoceri din ţară

Populaţia de rinoceri din Africa de Sud se va afla aproape de dispariţie până în 2026 dacă nu vor fi luate măsuri eficiente care să împiedice această tendinţă, a avertizat sâmbătă ministrul mediului şi resurselor de apă Edna Molewa.
Braconajul de rinoceri din Africa de Sud a crescut mult în ultimii ani (Stephanie de Sakutin / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.07.2013

Populaţia de rinoceri din Africa de Sud se va afla aproape de dispariţie până în 2026 dacă nu vor fi luate măsuri eficiente care să împiedice această tendinţă, a avertizat sâmbătă ministrul mediului şi resurselor de apă Edna Molewa.

Nu vor mai exista rinoceri în ţară dacă braconajul ce vizează aceste animale va continua la rata actuală, a declarat ministrul pentru CNN. Africa de Sud, care găzduieşte peste 73% din populaţia mondială de rinoceri, poartă în spate o povară grea legată de braconajul îndreptat asupra acestor animale.

De la începutul acestui an, în ţară au fost înregistrate 480 de cazuri de rinoceri omorâţi pentru coarnele lor, potrivit celor mai recente statistici publicate joi. În context, Molewa a vorbit despre acest fenomen ca despre o 'ameninţare' la adresa securităţii naţionale.

Ea a precizat că ţara sa intenţionează să vândă la licitaţie stocul său de coarne de rinocer în încercarea de a remedia problema ţării legată de braconaj. Dar responsabila a subliniat că guvernul nu va renunţa şi la restul tacticilor sale de a combate braconajul, chiar dacă va recurge la aceste licitaţii.

'Este o problemă ce vizează mai ales protejarea moştenirii noastre. După aceea, este o problemă de securitate. Este practic unul dintre lucrurile ce subminează securitatea unei ţări. Nu ar trebui să se întâmple. Deci, din cauza acestor două aspecte privim această situaţie ca pe o problemă foarte serioasă'.

Joi, guvernul şi-a reiterat angajamentul în vederea colaborării cu părţile interesate şi experţi pentru a concepe un model fezabil pentru comerţul cu coarne de rinocer. 'Guvernul sud-african apreciază că acest comerţ trebuie privit într-un context mai larg (...) pentru a combate braconajul de rinoceri', a subliniat Departamentul pentru Afaceri de Mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor