Ratele negative fac ravagii: elveţienii încep să adune numerar

Politica ratei negative a dobânzilor, adoptată de tot mai multe bănci ale lumii începe să îşi facă simţită prezenţa şi în Elveţia, unde tot mai mulţi cetăţeni au început să adune cash.
Bancnote de 500 de euro.
Bancnote de 500 de euro. (Captură Foto)

Deşi subtilă, pierderea încrederii publicului în băncile centrale este evidentă: a început în Japonia, unde în luna februarie magazinele de articole de menaj au raportat că publicul a început să stocheze numerar, lucru confirmat de creşterea cererii pentru seifuri, „în care rata dobânzii asupra cash-ului este întotdeauna zero, indiferent de ceea ce face banca centrală”.

După cum a raportat mass media în urmă cu o săptămână, Burg-Waechter KG, cel mai mare producător german de seifuri, a anunţat o creştere de 25% a vânzărilor de seifuri casnice ca urmare a „cererii tot mai mari venite din partea persoanelor private, în principal în Germania”.

Conform unui articol publicat de website-ul Zero Hedge, Rivals Format Tresorbau GmbH şi Hartmann Tresore AG au raportat la rândul lor creşteri de două cifre în privinţa vânzărilor din Germania. „Producătorii de seifuri operează aproape la limita de producţie”, a declarat Thies Hartmann, director general al Hamburger Stahltresor GmbH, o companie din Hamburg ce comercializează seifuri. Hartmann a precizat că vânzările de seifuri au crescut cu 25% din 2014. El a adăugat că livrările durează mai mult unii dintre producătorii de seifuri fiind nevoiţi să lucreze în trei schimburi.

Elveţienii par să abordeze un alt procedeu - după cum a raportat Bloomberg, tot mai multe companii recurg la poliţe de asigurare pentru a-şi proteja rezervele de bani împotriva furturilor sau altor forme de păgubire.

„Datorită nivelului scăzut al ratei dobânzilor, observăm o creştere a cererii pentru soluţii de asigurări pentru stocarea banilor”, a declarat Philipp Surholt de la Zurich Insurance Group AG, unul dintre agenţii de asigurare care au raportat o creştere a unor astfel de cereri. „Vedem o cerere pentru acoperirea unor sume care variază de la 100 de milioane la 500 milioane de franci”.

Elveţia se diferenţiază de multe alte naţiuni şi prin faptul că numeroase bănci locale au adoptat deja rate negative pentru cei mai bogaţi clienţi ai lor. Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a impus o politică a ratelor negative ale dobânzii (NIRP) la începutul anului trecut, taxând băncile pentru excesul de bani depozitaţi. Mulţi creditori, inclusiv UBS Group AG şi Credit Suisse Group AG, au transmis mai departe cel puţin o parte a presiunii, deşi nu dezvăluie cât de mult, către clienţi bogaţi precum companii mari sau manageri de active.

Dar cea mai bună veste pentru rezidenţii elveţieni este că, spre deosebire de Europa unde Banca Centrală Europeană a interzis recent bancnotele de 500 de euro, în Elveţia este relativ uşor să depozitezi cantităţi substanţiale de bani lichizi în spaţii relativ modeste datorită bancnotei de 1.000 de franci elveţieni. După cum a evidenţiat şi Bloomberg, 1 milion de franci în bancnote de 1.000 pot încăpea cu uşurinţă într-o cutie mică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie