Rata creditelor neperformante a crescut în iunie la 16,8%

Epoch Times România
18.09.2012

Rata creditelor neperformante a crescut la 16,8% în iunie 2012, de la 14,3% în decembrie 2011, se arată în raportul BNR asupra stabilităţii financiare.

Banca Naţională a României (BNR) lansează ediţia a şaptea a Raportului asupra stabilităţii financiare. Documentul evaluează soliditatea sistemului financiar românesc pe parcursul anului 2011 şi în prima parte a anului 2012, analizează interacţiunea sistemului cu economia reală şi cu mediul extern şi identifică principalele provocări la adresa stabilităţii financiare pentru perioada următoare.

"Creditele neperformante, riscul dominant la adresa stabilităţii financiare, au continuat să crească atât ca volum, cât şi ca rată (de la 14,3 la sută în decembrie 2011 la 16,8 la sută în iunie 2012), dar într-un ritm sensibil mai redus faţă de anii precedenţi (în anul 2011 creşterea a fost de 2,5 puncte procentuale, comparativ cu 4 puncte procentuale în 2010 şi 5 puncte procentuale în anul 2009)", se arată în raport.

Evoluţia mai susţinută din prima lună a anului 2012 reflectă, în parte, ajustările impuse de IFRS (recunoaşterea în bilanţ a creanţelor neperformante înregistrate anterior în conturi în afara bilanţului), precum şi reevaluarea calităţii unor credite restructurate în anii precedenţi. În următoarele luni însă, din februarie până în iunie 2012, rata creditelor neperformante a crescut mai lent, cu 1,4 puncte procentuale.

Vulnerabilităţile provenind din stocul mare al creditelor în valută s-au menţinut, iar riscul asociat acestui tip de finanţare a continuat să crească mai rapid decât în cazul creditării în lei.

"Banca Naţională a României va continua să monitorizeze cu atenţie creditarea în valută, întrucât evoluţiile nefavorabile semnificative ale cursului de schimb pot afecta sensibil capacitatea debitorilor de a-şi onora serviciul datoriei, alături de posibilitatea ca aceste constrângeri să inducă distorsiuni în deciziile de economisire, investire şi de consum ale acestora", se mai spune în raport.

De asemenea, Banca Naţională a României are în vedere noi măsuri pentru gestionarea adecvată a riscurilor, în conformitate cu recomandările Comitetului European de Risc Sistemic (CERS) privind creditarea în valută, măsuri care vor conduce şi la o evoluţie mai echilibrată pe monede a creditelor nou-acordate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor