ANTEM: Minorităţile naţionale din Moldova trebuie să studieze limba română

Tatiana Chiriac
15.03.2012

Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni în Moldova (ANTEM) îndeamnă minorităţile naţionale care locuiesc în ţară să studieze limba română.

Directorul asociaţiei, Lucia Cucu, a accentuat, la o masă rotundă dedicată împlinirii a patru ani de activitate a ANTEM, că aceasta este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, apolitică, care are ca scop facilitarea integrării civice, socio-culturale şi profesionale, promovarea toleranţei interetnice prin instruire şi crearea unui mediu lingvistic favorabil relatează infotag.

„Pentru noi este important ca locuitorii Moldovei să cunoască limba de stat, să aibă posibilitatea să o studieze. Tocmai pentru aceasta am constituit ANTEM. În cei patru ani de activitate a asociaţiei în Moldova, au fost deschise 17 filiale, dintre care peste o jumătate – în Găgăuzia. Am dori să inaugurăm mai multe filiale în nordul Moldovei, acolo locuiesc mulţi ucraineni şi vorbitori de limba rusă, care ar dori să studieze limba română. De asemenea, suntem dispuşi să colaborăm cu Transnistria şi, cu prima ocazie, specialiştii noştri vor merge să lucreze cu locuitorii de pe malul stâng al Nistrului”, a spus Cucu.

Ea a relevat că 77% din asistenţa financiară pentru ANTEM este oferită de Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, 5% de Guvern şi 6% de companii private, persoane fizice şi administraţia publică locală. „Datorită finanţării internaţionale am reuşit să elaborăm materiale metodologice şi didactice corespunzătoare standardelor europene, să efectuăm studii. În patru ani de activitate, am instruit 2,1 mii de audienţi care au obţinut un certificat de studii la ANTEM”, a mai informat Lucia Cucu.

Knut Vollebaek, care a participat la întrunire, a promis că OSCE va continua să sprijine Moldova în domeniul studierii limbii oficiale de către minorităţile naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor