Mihai Ghimpu: In Constitutie va fi stipulat “limba de stat este limba romana” doar atunci cand PL va avea majoritate in Parlament

Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu.
Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu. (wikipedia.org)
Epoch Times România
01.09.2011

Presedintele PL, Mihai Ghimpu, considera ca articolul 13 din Constitutia Republicii Moldova, potrivit caruia limba de stat este limba moldoveneasca, poate fi modificat, insa doar daca Partidul Liberal va obtine, la urmatoarele alegeri, doua treimi din voturi.

Liberalul a declarat, azi 31 august, cu ocazia Zilei Nationale a Limbii Romane, ca desi in Constitutie scrie limba moldoveneasca, primul document care vorbeste despre statul Republica Moldova este Declaratia de Independenta, care spune ca suntem romani si vorbim limba romana, relateaza Publika.TV.

Ghimpu considera, totusi, ca nu Constitutia este problema. Aceasta poate fi modificata, adoptata alta noua si completata.

“Insa, Declaratia de Independenta ramane ca fundament al acestui stat si nimeni nu are dreptul sa se bage peste acest fundament. In caz contrar, se darama statul. Eu ma conduc de Declaratie si nu dupa cei cu mentalitate sovietica, care au incercat in 1994 si mai continua sa intoarca istoria inapoi, in favoarea celor care ne-au ocupat si ne-au luat limba, identitatea, averea”, a punctat acesta.

Liderul PL nu crede ca Legea Suprema ar putea fi modificata in conditiile actuale. Asta deoarece nu prea are incredere in colegii din alianta la acest capitol.

“Insa, Declaratia de Independenta ramane ca fundament al acestui stat si nimeni nu are dreptul sa se bage peste acest fundament. In caz contrar, se darama statul. Eu ma conduc de Declaratie si nu dupa cei cu mentalitate sovietica, care au incercat in 1994 si mai continua sa intoarca istoria inapoi, in favoarea celor care ne-au ocupat si ne-au luat limba, identitatea, averea”

“In AIE vedeti ca noi ne miscam cam greu, nici macar nu condamnam crimele comunismului”, a remarcat el.

Potrivit lui Ghimpu, cea mai buna solutie ar fi increderea data PL de catre alegatori, astfel ca Partidul Liberal sa obtina doua treimi din mandate in Parlament, pentru a putea opera schimbari in Constitutie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor