Raportul Mineriadei. 250 de pagini cu mărturii la cald, declaraţii şi fotografii din istoria noastră recentă

Protestele de la Universitate de acum 25 de ani, încheiate cu intervenţia brutală a hoardelor de mineri veniţi în Capitală, au fost documentate încă de pe atunci de APADOR-CH, care a publicat acum raportul pe site-ul organizaţiei.
Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

"Am reuşit să scanăm şi să publicăm raportul făcut de APADOR-CH acum 25 de ani, despre protestele de la Universitate. 250 de pagini de mărturii la cald, declaraţii, fotografii din istoria noastră recentă, închisă încă în dosarele anchetatorilor. Citiţi ca să ştiţi de ce suntem încă unde suntem", a trannsmis organizaţia.

"Reacţiile alergice la critică ale deţinătorilor puterii, înscenările grosolane, învrăjbirea unor categorii socio-profesionale împotriva altora (este emblematică folosirea lozincii „noi muncim, nu gândim”), prezentarea criticismului politic drept tentativă destabilizatoare, revenirea sau rămânerea în funcţiile cheie a nomenclaturii comuniste, lipsa de credibilitate a informaţiilor privind desfiinţarea Securităţii, tergiversarea anchetelor privind vărsările de sânge din timpul revoluţiei, dispariţia fără urmă a „teroriştilor” care făcuseră sute de victime, toate au marcat începutul unei decepţii din ce în ce mai adânci, care avea să se instaleze în societatea românească."

Acesta este un fragment din preambulul raportului despre Mineriada din iunie 1990, întocmit de reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) împreună cu Grupul pentru Dialog Social.

"După cum veţi putea citi în acest raport – care cuprinde mărturii la cald, fapte, date şi fotografii despre manifestaţiile din Piaţa Universităţii şi represiunile la adresa protestatarilor – climatul social al vremii era încă puternic influenţat de evenimentele din decembrie 1989 şi de impresia că noua putere încearcă să zădărnicească dezvăluirea adevărului despre Revoluţie.

La 25 de ani de atunci, din păcate ne aflăm cam în aceeaşi situaţie. Dosarul Revoluţiei se zbate între clasare şi continuarea anchetei (românii tot nu ştiu cine a tras în decembrie 1989 şi de ce), iar dosarul Mineriadei abia a fost redeschis, ca urmare a unei decizii CEDO la care a contribuit şi un avocat APADOR-CH", se mai arată pe site-ul organizaţiei.

Pentru a citi raportul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne