Raportul MCV, un cartonaş roşu pentru daltonişti (presa bulgară)
alte articole
Pentru politicienii bulgari, rapoartele critice ale Comisiei Europene sunt precum cartonaşele roşii pentru daltonişti, comentează joi cotidianul Capital. Întrebarea ar fi dacă are rost să arăţi cartonaşul roşu unui daltonist, scrie ziarul.
'Succesele din raport ne aparţin, eşecurile se datorează guvernului precedent' - acesta este rezumatul reacţiei membrilor guvernului bulgar după prezentarea raportului privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). În întregul raport poate fi identificat un singur succes clar al acestui guvern, şi anume faptul că s-a pus capăt presiunii asupra justiţiei din partea Executivului. Aceste mai puţin de cinci rânduri au devenit prilej de euforie în rândurile alianţei de guvernare, în pofida criticilor conform cărora, prin nominalizarea controversată a lui Delian Peevski la şefia agenţiei de securitate naţională, în numai şase luni din mandat acest guvern a subminat total încrederea publicului.
În urma cu un an şi jumătate, Serghei Stanişev, liderul partidului socialist bulgar (pe atunci în opoziţie - n.r.), a calificat raportul prezentat în iulie 2012 drept un cartonaş roşu pentru guvernul premierului Boiko Borisov. În opinia lui Stanişev, simplul fapt că Bruxellesul continuă monitorizarea reprezintă un eşec enorm al guvernului. Acum, culoarea cartonaşului nu este deloc diferită de cea din 2012, dimpotrivă, termenul în care va fi prezentat următorul raport se reduce de la 18 la 12 luni. Întrebarea ar fi dacă are rost să arăţi unui daltonist un cartonaş roşu, mai afirmă publicaţia.
Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în ziarul Trud, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, care afirmă că fără monitorizarea din partea Comisiei Europene n-ar fi existat nici progresele fragile înregistrate de Bulgaria. 'Da, în rapoartele noastre spunem că uneori progresele nu sunt aşa de rapide pe cât ne-am dori, dar totuşi ele există', a spus Gray.
O mare parte din document este dedicată lipsei de rezultate în lupta împotriva corupţiei. Impresia generală este cea a unei reacţii slabe şi necoordonate faţă de această problemă de sistem, scrie în raport. CE propune ca o singură instituţie să coordoneze lupta împotriva corupţiei. În lupta împotriva crimei organizate, anihilarea şi procesul împotriva grupului numit 'The Killers' sunt mai degrabă o excepţie, peste 150 de cazuri de asasinate la comandă rămânând nesoluţionate, comentează experţii de la Bruxelles.
Deşi documentul este critic, acesta acoperă 18 luni şi se referă la o perioadă în care la Sofia s-au schimbat trei guverne, a spus Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. De aceea, raportul pentru Bulgaria nu este o evaluare a actualului guvern, nici a celui anterior, a subliniat Gray.
Vicepremierii Zinaida Zlatanova şi Ţvetlin Iovcev şi-au exprimat satisfacţia faţă de concluziile raportului. Ei au mulţumit Comisiei Europene pentru evaluarea corectă, lipsită de politizare. Guvernul s-a angajat că va începe imediat să lucreze după un plan de acţiune care va duce la o îmbunătăţire semnificativă până următorul raport, care urmează să fie prezentat peste un an.
Ziarul citează şi comentariul extrem de critic făcut de ambasadorul Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen. România se descurcă evident mai bine decât Bulgaria, a apreciat Allen, după prezentarea rapoartelor privind progresele înregistrate de cele două ţări în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). El crede că, dacă această tendinţă se va menţine, Bulgaria riscă să rămână singura ţară sub monitorizare din partea Comisiei Europene. 'Raportul CE (pentru Bulgaria - n.r.) este un document deprimant. Câţiva paşi mici înainte, mulţi paşi mari înapoi', a scris Jonathan Allen pe contul său de Twitter. El i-a sfătuit pe politicienii bulgari să discute şi să ajungă la un acord cu privire la reformă, în loc să se acuze reciproc. În opinia diplomatului britanic, numai astfel ar putea fi soluţionate problemele Bulgariei în domeniul justiţiei.