Italia: Liderul democrat Renzi se aliază cu Berlusconi în vederea reformei electorale

Liderul democrat italian Matteo Renzi a stârnit indignarea colegilor săi de partid după ce a semnat un acord asupra reformei electorale cu Silvio Berlusconi, comentează cotidianul francez Le Figaro.
Preşedintele Consiliului de miniştri italian Matteo Renzi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.01.2014

Liderul democrat italian Matteo Renzi a stârnit indignarea colegilor săi de partid după ce a semnat un acord asupra reformei electorale cu Silvio Berlusconi, comentează cotidianul francez Le Figaro.

Parlamentul italian a iniţiat, miercuri, examinarea unui proiect de reformă a legii electorale, prezentat de liderul democrat Matteo Renzi, cu sprijinul lui Silvio Berlusconi, cu preţul unei furioase disidenţe din rândul forţelor de stânga conduse de primul.

Camera Deputaţilor şi-a alocat o lună pentru dezbaterea textului, înainte de a-l supune la vot în Senat. Adoptarea definitivă este prevăzută pentru luna mai. Începând din 15 februarie, parlamentul va fi sesizat de asemenea, tot la iniţiativa lui Renzi în tandem cu Berlusconi, pe marginea unui proiect de lege care pune capăt bicameralismului în vigoare în Italia din 1947. Senatul îşi va pierde dreptul de veto şi se va transforma într-o adunare consultativă a regiunilor, în timp ce cele 110 provincii vor fi abolite.

Fiind vorba despre o revizuire constituţională, sunt admise patru 'navete parlamentare' (transmiterea şi examinarea succesivă a unui proiect de lege de către Adunarea Naţională şi Senat, în scopul adoptării în termeni identici a unui proiect de lege în cele două camere). Matteo Renzi, primarul Florenţei, se aşteaptă ca primele două voturi să aibă loc înaintea alegerilor europene.

'Italicum', proiectul de reformă electorală, se va substitui celui supranumit 'porcellum' ('porcărie'), poreclă dată legii din octombrie 2005, declarată neconstituţională la 21 decembrie. Noul proiect vizează garantarea unei mai mari guvernabilităţi, majorând la 5% pragul pentru intrarea unei coaliţii în parlament (8% pentru un singur partid) şi reducând 'prima majorităţii', care nu va putea depăşi 18% din numărul deputaţilor. Dacă nicio coaliţie nu reuneşte 35% din sufragii, după 15 zile este prevăzut un al doilea tur între primele două clasate, ceea ce este inedit în Italia.

Pragmatic şi hotărât să spargă rapid lacătul care blochează reforma, Renzi, 39 de ani, şi-a luat riscul de a-l consulta pe Berlusconi, în calitatea acestuia de lider al unei uniuni ce se bucură de sprijinul a nouă milioane de alegători. Cei doi au avut două ore de consultaţii sâmbătă, la sediul Partidului Democrat. Renzi şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu 'profunda lor sintonie'. Acest lucru a făcut ca Renzi să fie luat în colimator de forţele sale de stânga, furioase pentru piedestalul neaşteptat oferit unui lider politic dat afară din parlament la 27 noiembrie, pentru fraudă fiscală.

Sub presiunea lui Matteo Renzi, care acuză guvernul că 'nu a făcut nimic' în opt luni, preşedintele Consiliului de Miniştri, Enrico Letta, îşi pregăteşte contraofensiva. Luni sau marţi el va iniţia o remaniere ministerială şi va solicita susţinerea parlamentului pe marginea unui plan de 110 măsuri economice, pentru a nu veni cu mâinile goale la Consiliul European din 29 ianuarie, conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor