Raport şocant: SUA ar putea intra în război cu Iran, China şi Coreea de Nord

Soldaţi americani în nordul Siriei (Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2018

Un nou raport şocant a dezvăluit că este posibil ca Statele Unite să intre în război cu China şi Coreea de Nord în 2019, în condiţiile amplificării continue a tensiunilor la nivel global.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a amplificat tensiunile cu China, Iran şi Coreea de Nord în 2018. Centrul pentru Acţiune Preventivă din cadrul think tank-ului Consiliul pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations), situat în New York City, a întocmit un raport cu cele mai terifiante dispute globale care ameninţă să se transforme în război total. În raport, printre conflictele descrise ca având un impact “mare” şi probabilitate “moderată” se regăsesc şi “tensiunile reînnoite din Peninsula Coreeană după prăbuşirea negocierilor privind denuclearizarea”, potrivit Express.co.uk.

În ciuda eforturilor de a face pace cu Coreea de Nord, discuţiile care au încercat să îl convingă pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un să renunţe la programul său nuclear nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Nu se ştie exact dacă Kim va dezarma statul comunist izolat înaintea celui de-al doilea summit planificat la începutul anului următor cu Trump.

Raportul a mai menţionat o “confruntare armată între Iran şi Statele Unite sau unul dintre aliaţii lor din cauza implicării iranienilor în conflicte regionale şi a sprijinului acordat grupurilor militante” din regiune.

Trump a abandonat la începutul acestui an un acord nuclear multilateral încheiat între marile puteri şi Iran după ce a acuzat Teheranul că a încălcat spiritul acordului prin susţinerea unor grupuri militare şi dezvoltarea de rachete balistice.

Raportul a mai susţinut că ar putea avea loc o confruntare înarmată între China şi unul sau mai multe state din sud-estul Asiei (Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam) din cauza zonelor maritime disputate în Marea Chinei de Sud. Beijingul revendică aproape în întregime regiunea şi, pentru a-şi consolida pretenţiile, a construit insule artificiale în zonă, pe care a amplasat diverse structuri militare şi arme.

Trump a provocat Beijingul cu privire la situaţia din Marea Chinei de Sud şi a lansat un război comercial total cu omologul său chinez Xi Jinping, cele două ţări aplicând împreună tarife în valoare de sute de miliarde la importurile de produse americane şi chineze.

Raportul s-a mai referit la catastrofele care ar putea avea loc în Washington, acestea incluzând un “atac cibernetic foarte puternic asupra infrastructurii şi reţelelor americane”, precum şi un “atac terorist cu numeroase victime ce ar putea fi desfăşurat pe teritoriul SUA sau al unui aliat de către terorişti străini sau formaţi pe plan intern”.

Raportul de marţi a inclus de asemenea cazuri cu “impact moderat”, dar cu probabilitate “mare” de a avea loc.

Printre acestea se numără şi războiul din Siria, care este susţinut de Rusia şi Iran. Raportul susţine că ar putea continua şirul victoriilor regimului sirian împotriva jihadiştilor şi rebelilor, care s-ar solda cu un număr şi mai mare de victime civile şi tensiuni crescute între părţi externe ale conflictului. De asemenea, o altă situaţie abordată este “criza economică şi instabilitatea politică tot mai mare din Venezuela, care ar putea duce la tulburări civile violente şi creşterea numărului de refugiaţi”. În raport sunt menţionate şi criza umanitară din Yemen care este amplificată de intervenţia străină permanentă în acel război civil, precum şi violenţele şi instabilitatea tot mai mare din Afganistan care rezultă din rebeliunea talibanilor şi care ar putea duce la prăbuşirea guvernului afgan.

În urmă cu câteva zile, Senatul SUA a votat împotriva sprijinului americanilor acordat în războiul condus de Arabia Saudită împotriva rebelilor Houthi din Yemen. Acestă decizie s-a luat pe fondul criticilor tot mai mari la adresa potenţialului rol al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salam în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. În plus, o serie de rapoarte scriu despre presupuse crime de război comise în Yemen de către coaliţia condusă de saudiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor