Discurs sfidător: Xi Jinping declară că nimeni nu poate dicta reformele pe care le va aplica China
alte articole
Având în vedere că preşedintele chinez Xi Jinping a ţinut un discurs cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a reformelor din 1978, care au plasat China pe drumul construirii unui stat industrializat modern, pieţele au sperat că preşedintele chinez Xi Jinping va anunţa noi măsuri de reformă sau noi acţiuni de liberalizare economică.
Însă depozitele chineze au înregistrat pierderi, întrucât Xi Jinping a ales să nu trateze “liberalizarea” şi “reforma” drept elemente de bază în discursul său de 80 de minute, spre deosebire de remarcile memorabile de deschidere la Davos 2017, când a discutat despre “deschiderea” economiei chineze, remarci aplaudate de investitorii internaţionali. În schimb, liderul comunist a apărat alegerea Chinei de a îmbrăţişa “socialismul cu caracteristici chineze” şi a insistat că cea de-a doua economie a lumii va rămâne alături de agenda sa politică în ciuda presiunilor venite din partea Statelor Unite, potrivit Bloomberg.
Xi Jinping a declarat marţi participanţilor la ceremonia din Beijing - oficiali de partid, lideri militari şi antreprenori - că “nimeni nu este în măsură să dicteze poporului chinez ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă”. Campania de reformă şi deschidere a Chinei, lansată în 1978, a avut loc în timpul liderului chinez Deng Xiaoping.
În discursul său, care a inclus subiecte precum economie, mediu, Taiwan şi Marea Chinei de Sud, Xi Jinping şi-a prezentat agenda ca fiind rezultatul logic al “erei reformei” de după 1978 şi al istoriei chineze în sens mai larg. El a susţinut că, sub conducerea sa, ţara a pătruns într-o “nouă eră” şi va avea un rol mai mare în afacerile globale.
Pieţele nu au fost entuziasmate, iar acţiunile chineze au înregistrat pierderi după ce anunţurile pentru reformele mult sperate nu s-au materializat.
În discursul său, Xi Jinping nu a oferit nicio idee nouă de dezvoltare a economiei sau de reducere a temerilor Statelor Unite. În schimb, el a reiterat necesitatea ca Partidul Comunist Chinez să exercite conducerea şi controlul în toate domeniile de dezvoltare a ţării.
Liderul chinez a mai precizat că orice potenţială reformă şi modul în care ar trebui aplicată “trebuie să aibă la bază obiectivul îmbunătăţirii şi dezvoltării sistemului socialist cu caracteristici chineze. Vom reforma cu hotărâre ce ar trebui sau ce poate fi schimbat, dar nu vom reforma niciodată ceva ce nu poate fi schimbat”.
La doar două săptămâni şi jumătate după ce China s-a angajat să depună eforturi pentru a pune capăt războiului comercial cu SUA, tonul remarcilor lui Xi a fost în mod făţiş sfidător.
Este acelaşi ton pe care Xi Jinping l-a adoptat în mijlocul războiului comercial care a alimentat temeri cu privire la încetinirea creşterii economice a Chinei şi la afectarea pieţelor de capital. Liderul chinez a oferit puţine informaţii în legătură cu modul în care guvernul său ar putea diminua cererile Washingtonului în cadrul discuţiilor comerciale în desfăşurare, inclusiv cele ca Beijingul să nu mai sprijine companiile deţinute de stat şi industriile tehnologice cheie.