Raport ONU: Companii turceşti şi americane trimit ilegal arme în Libia

Un raport ONU a dezvăluit faptul că mai multe companii americane şi turceşti introduc ilegal arme în Libia, încălcând un embargou internaţional pentru arme impus asupra ţării africane.
Membri ai forţelor pro-guvernamentale stau lângă un tanc în apropierea portului Benghazi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.03.2016

Două companii din SUA au încălcat un embargou internaţional privind armele ce a fost impus Libiei în timpul revoluţiei Primăvara Arabă, au concluzionat investigatorii ONU. Armele erau destinate celor două guverne rivale şi miliţiilor aliate care se luptă pentru controlul ţării.

Investigatorii au declarat că cele două companii din SUA au intermediat un acord pentru arme în 2011, conform Wall Street Journal, care a citat un raport ONU.

Naţiunea africană bogată în petrol este condusă în prezent de două guverne rivale: Consiliul Deputaţilor care este recunoscut internaţional şi îşi are sediul în Tobruk şi Congresul Naţional General din Tripoli.

Oficialii libieni şi internaţionali au declarat investigatorilor ONU că guvernul din Tobruk a primit echipamente militare din străinătate prin propriile sale operaţiuni de achiziţionare şi din partea ţărilor care îl susţin. Acele ţări includ Egiptul şi Emiratele Arabe Unite, conform declaraţiilor a doua surse citate în raport.

În plus, producătorii turci de arme par să fi vândut şi livrat arme către actorii libieni, conform raportului citat de Wall Street Journal. Totuşi, oficialii turci au anunţat ONU că guvernul lor doreşte să susţină embargoul şi că investighează incidentele detaliate în raport.

De asemenea, câteva companii ucrainene sunt aparent investigate pentru presupuse încălcări ale acestui embargou.

Raportul ONU are peste 100 de pagini, şi include copii ale comenzilor pentru arme, facturi, certificate de utilizator şi serii şi fotografii ale armamentului care la un moment dat a fost deţinut de armate naţionale şi acum a ajuns în Libia. Raportul a susţinut că, de exemplu, echipamente militare egiptene (inclusiv elicoptere de atac) au ajuns în arsenalul regimului din Tobruk, în timp ce guvernul sudanez aparent a livrat muniţie, printre alte tipuri de armament, a mai susţinut Wall Street Journal.

Libia este zguduită de conflicte din octombrie 2011, când o campanie aeriană NATO a ajutat la răsturnarea guvernului lui Moammer Gaddafi. Bătălia pentru putere între cele două guverne rivale a dus la strămutarea a 400.000 de persoane, la o creştere a numărului de răpiri şi o extindere a grupurilor radicale, inclusiv Statul Islamic, a susţinut recent Human Rights Watch într-un raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor