Germania ar putea trimite soldaţi în Libia

Ministrul german al Apărării susţine că nu exclude desfăşurarea de forţe militare în Libia, fără să clarifice natura acestei potenţiale acţiuni.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Captură Foto)

Întrebată duminică, într-un interviu cu ziarul Bild, în legătură cu rapoartele privind planurile Berlinului de a trimite trupe în Libia, Ursula von der Leyen a declarat că Germania va fi nevoită să contribuie cu partea sa.

Ministrul german nu a oferit alte detalii privind natura unei astfel de posibile desfăşurări, dar a dat de înţeles că implementarea legii şi ordinii în ţara nord-africană este un obiectiv important al Berlinului.

Leyen şi-a exprimat, de asemenea, temerile în privinţa numărului tot mai mare al atacurilor teroriste comise de grupul jihadist Daesh în Libia, adăugând că recentele progrese făcute de terorişti ar putea duce la declanşarea unui nou val de refugiaţi în Europa, care deja are de suferit de pe urma unui aflux fără precedent de imigranţi şi solicitanţi de azil.

La începutul acestei luni, un raport al ziarului german Der Spiegel a dezvăluit faptul că Berlinul plănuieşte să trimită un contingent militar într-o locaţie de lângă Libia, cu o presupusă misiune de pregătire a soldaţilor libieni.

Der Spiegel a declarat că aşa-zisa misiune de pregătire va avea loc în Tunisia datorită situaţiei dezastruoase a securităţii din Libia, care se află în haos la peste patru ani după ce dictatorul Gaddafi a fost răsturnat de la putere şi ucis ulterior, în octombrie 2011.

De atunci, grupuri armate şi facţiuni regionale se luptă pentru putere în Libia.

Guvernul libian recunoscut internaţional, care îşi are sediul în Tobruk, doreşte să recaptureze capitala Tripoli din mâinile militanţilor mişcării Zorii Libiei. Grupurile jihadiste, inclusiv Daesh, operează de asemenea în Libia şi există temeri în privinţa unei potenţiale amplificări a violenţelor în Europa.

În plus, Berlinul are o prezenţă pe câmpurile de luptă din Irak şi Siria, unde administraţia cancelarului Angela Merkel contribuie cu tot mai mulţi soldaţi şi armament la coaliţia condusă de SUA care se luptă cu militanţii grupului Daesh (cunoscut şi sub numele de Statul Islamic).

În 6 ianuarie, Berlinul a decis să trimită un număr suplimentar de 550 de soldaţi pentru desfăşurarea de misiuni împotriva militanţilor în Mali şi Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe