Raport ING: Statul român ar putea finanţa băncile cu capital elen cu până la 2,5 miliarde euro
alte articole
”Cele 4 bănci cu capital elen din România au fie cash, fie titluri de stat care pot fi transformate rapid în cash. Ele sunt entităţi juridice române şi se supun legilor din România, nu sunt dependente de băncile-mamă. Liniile de finanţare de la băncile mamă reprezintă doar 27% din totalul pasivului”, a declarat astăzi în cadrul unui briefing guvernatorul BNR, citat de Hotnews. Potrivit unui raport al ING însă statul român ar putea să plătească 2,5 miliarde euro pentru subsidiarele româneşti ale băncilor elene în locul Greciei, măsură care ar avea un impact asupra deficitului bugetar de până la 1,5% din PIB şi ar afecta profilul datoriei pe termen scurt, scrie Mediafax.
Pot băncile din România face faţă unor evoluţii nefavorabile? Răspund simplu: DA! Pe ce ne bazăm? Rata de solvabilitate este de 17% şi semnificativ peste pragul european de 8%. Calitatea fondurilor proprii ale băncilor cu capital elen este bună. Băncile româneşti cu capital elen dispun de active lichide la un nivel adecvat. Toate cele 4 bănci au fie numerar în casă, fie titluri de stat care pot fi transformate rapid în numerar”, a declarat Mugur Isărescu. În opinia şefului BNR, ”băncile cu capital grecesc nu sunt dependente de băncile-mamă. Liniile de finanţare de la băncile mamă reprezintă 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finanţărilor au maturitatea de peste un an. Riscurile de lichiditate ale băncilor româneşti cu capital grecesc sunt limitate prin acordurile încheiate cu acţionarii”.
Isărescu a precizat că BNR are toate instrumentele necesare la dispoziţie pentru a păstra stabilitatea sistemului bancar, Banca Centrală putând acţiona şi ca împrumutător de ultimă instanţă. Totuşi guvernatorul a admis că ”emoţia nu este un sentiment care să poată fi combătut doar cu vorbe. În situaţii precum cea în care se află Grecia, e normal să apară şi reacţii emotive, dar noi sperăm să prevaleze raţiunea”.
În ciuda declaraţiilor BNR potrivit cărora statul nu va plăti pentru băncile cu capital elen, un raport al ING, citat de Mediafax, arată că este de aşteptat ca ”finanţarea provenită de la Atena, de 2,5 miliarde euro, pentru subsidiarele locale ale băncilor elene să fie înlocuită cu fonduri de stat, ceea ce ar putea avea un impact asupra deficitului bugetar cu până la 1,5% din PIB şi va afecta profilul datoriei pe termen scurt”.
Cele patru bănci româneşti cu acţionariat grecesc sunt Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească, care reprezintă 12% din activele sistemului bancar. Reamintim că purtătorul de cuvânt al BNR , Dan Suciu, declarase recent că defaultul grec nu va afecta aceste instituţii bancare, deoarece acestea ţin de legislaţia românească, fiind sub controlul BNR, iar depozitele de până la 100.000 euro sunt garantate printr-o schemă clasică de garantare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.