Raport: Forţele israeliene au arestat în Cisiordania cel puţin 95.000 de copii începând cu 1967

Un nou raport al grupului Military Court Watch susţine că aproximativ 95.000 de copii au fost arestaţi sau abuzaţi în Cisiordania, începând cu 1967, de către Forţele de Apărare Israeliene. În imagine sunt prezentaţi copii palestinieni în oraşul Biet Lahiya din nordul Fâşiei Gaza.
Un nou raport al grupului Military Court Watch susţine că aproximativ 95.000 de copii au fost arestaţi sau abuzaţi în Cisiordania, începând cu 1967, de către Forţele de Apărare Israeliene. În imagine sunt prezentaţi copii palestinieni în oraşul Biet Lahiya din nordul Fâşiei Gaza. (Captură Foto)

Forţele de securitate israeliene au arestat şi abuzat mii de copii în Cisiordania începând cu 1967, după ce Israelul a câştigat un război scurt de şase zile şi după ce a ocupat teritorii în regiune, arată un nou raport publicat de un grup nonprofit din Cisiordania, conform International Business Times.

Grupul Military Court Watch a susţinut în raportul său că aproximativ 95.000 de copii au fost arestaţi în Cisiordania de-a lungul deceniilor – unii dintre ei luaţi în custodie în timpul unor raiduri terifiante desfăşurate asupra locuinţelor lor în cursul nopţii – şi dintre aceştia, 59.000 au fost supuşi torturilor fizice. Raportul, citând 200 de mărturii din partea minorilor arestaţi în perioada 2013 şi 2015, acuză Forţele de Apărare Israeliene (IDF) de abuzuri răspândite, sistematice şi instituţionalizate împotriva copiilor palestinieni în Cisiordania.

“O tehnică comună folosită de către anchetatori este aceea de a informa minorul că toţi cei arestaţi în acelaşi timp cu el au furnizat deja informaţii, încât orice negare are fi inutilă. Comportamentul agresiv, ameninţările şi violenţa sunt de asemenea folosite uneori în timpul interogatoriilor, incluzând ameninţări cu bătaia, violul, izolarea, electrocutarea sau împuşcarea minorilor”, arată raportul.

În plus, raportul susţine că 187 dintre copiii intervievaţi au avut mâinile legate în timpul primelor 24 de ore ale arestului lor; 165 de copii s-au plâns că au fost legaţi la ochi; iar 124 au declarat că au fost abuzaţi fizic. Doar 8 minori au avut acces la un avocat înainte de interogatoriu şi părinţii a doar şapte dintre copiii intervievaţi au fost prezenţi în timpul interogatoriului lor, a adăugat raportul.

IDF a negat acuzaţiile, susţine AFP. Dar, citând o sursă anonimă din IDF, raportul celor de la Military Court Watch a adăugat că, deşi nu era o cerinţă legală pentru prezenţa unui avocat sau a unui părinte în timpul interogatoriilor (pentru palestinieni sau israelieni), cei care ajungeau să fie judecaţi primeau consiliere legală şi părinţii lor aveau dreptul să participe la audierile de tribunal. Conform IDF, deşi acuzaţii sau părinţii lor sunt liberi să facă plângeri la tribunal în privinţa violenţei fizice, aproape niciodată nu fac acest lucru.

Military Court Watch a trimis acest raport către raportorul special al ONU pentru a se investiga 200 de cazuri de tortură, conform unei declaraţii publicate de grupul nonprofit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe