Raport CJI: Unele media combină două tehnici de manipulare - a salvatorului naţional şi a duşmanului intern/extern

Elementele de propagandă, manipularea informaţională şi încălcarea normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic moldovenesc sunt doar câteva dintre tehnicile utilizate de o mare parte a presei din Republica Moldova, se arată în ultimul raport al CJI.
(facebook.com)
Maria Maevschi
10.10.2018

Estomparea este o nouă tehnică de manipulare folosită de unele posturi TV din Republica Moldova, pentru a crea confuzie şi distrage atenţia de la evenimente cu adevărat importante, constată experţii de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Astfel, potrivit noului raport de monitorizare media din Republica Moldova, unele instituţii media au început să combine tehnicile de manipulare pentru a consolida imaginea partidelor politice pe care le favorizează.

Acestea sunt câteva dintre constatările raportului „Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton (1 iulie – 30 septembrie 2018)”, lansat miercuri, 10 octombrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent. Potrivit autorului raportului, Victor Gotişan, în perioada iulie – septembrie 2018 s-a atestat intensificarea difuzării de către unele instituţii media a informaţiei confuze, incomplete sau false, politizarea excesivă a subiectelor continuă până în prezent.

„Printre posturile TV care au recurs de cele mai multe ori la tehnici de manipulare se numără Publika TV şi Canal 2, care au favorizat Partidul Democrat (PD) şi pe reprezentanţii acestui partid, precum şi Accent TV, NTV Moldova şi într-o anumită măsură Sputnik.md, care au favorizat Partidul Socialiştilor (PSRM). Şi Jurnal TV a admis periodic asemenea derapaje, prin care a favorizat Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA)”, se arată în raport.

Raportul mai arată că unele instituţii media au încercat să combine în baza preferinţelor politice două tehnici de manipulare: a salvatorului naţional în cazul actorilor politici pe care îi susţin şi a duşmanului intern sau extern în cazul oponenţilor politici. Din perspectiva conţinutului media, cel mai politizat subiect în perioada monitorizată a fost cel despre protestele din centrul capitalei în data de 26 august.

La capitolul respectării eticii şi normelor profesionale, în raport se constată că o mare parte din instituţiile mass-media moldoveneşti monitorizate au recurs la amestecul faptelor cu opiniile, generalizarea şi neasigurarea dreptului la replică.

Totodată, o serie de instituţii media monitorizate, cum sunt TV8, Pro TV Chişinău, Unimedia.info, s-au evidenţiat în mare parte prin reflectarea corectă, neutră şi echidistantă a subiectelor de actualitate socio-politică.

Centrul pentru Jurnalism Independent va continua monitorizarea celor 12 instituţii media din R. Moldova, selectate în baza criteriilor de audienţă, limbă, arie de acoperire şi tipul de proprietate. Totodată, experţii media recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze în cazul posturilor TV al căror conţinut este semnalat ca sursă de informaţii manipulatoare sau eronate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor