CPR Moldova: Ministerul de Externe recunoaşte că ambasadoarea Balan în SUA nu reprezintă interesele RM

Cu toate că Ministerul de Externe a recunoscut faptul că ambasadoarea Balan nu a comunicat poziţia oficială a ministerului în momentul în care a trimis scrisori privind protestele din 26 şi 27 august de la Chişinău, CPR consideră răspunsul "incomplet şi inutil", adresând o nouă solicitare.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE)
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) (Epoch Times România)

După ce ambasadoarea Moldovei în SUA, Cristina Balan, a comunicat „tendenţios şi manipulator” actorilor politici şi diplomaţilor din Washington despre protestele din 26 şi 27 august din Chişinău, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene neagă vreo responsabilitate şi nu oferă un răspuns adecvat solicitării de informaţie a Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova, au comunicat experţii.

Aceştia au ţinut să amintească că la protestele din 26-27 august, când oamenii au fost ridicaţi în mod abuziv din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, poliţia a comis mai multe abuzuri, lucru condamnat pe plan intern cât şi extern.

În context, asociaţia Promo-Lex a publicat atunci un raport de monitorizare, constatând printre altele, „intervenţia disproporţionată a forţelor de ordine, fără respectarea procedurilor legale, agresiune fizică la adresa jurnaliştilor, încălcarea legislaţiei privind întrunirile, întruniri cu elemente de violenţă, tratarea preferenţială a participanţilor la întrunirile publice, limitarea nejustificată a spaţiului public pentru întruniri, dispersarea abuzivă a participanţilor”.

Pentru a minimiza pierderile de imagine peste ocean, ambasadoarea Cristina Balan a trimis în acea perioadă mai multor experţi, diplomaţi şi politicieni americani, un raport ”non-paper” care prezenta evenimentele distorsionat.

„Scrisoarea semnată de Balan ignoră motivele protestului, printre care, anularea alegerilor din Chişinău, justiţia controlată politic şi lipsa unui progres real în investigarea furtului miliardului şi califică protestul ca parte din campania electorală. Balan speculează pe seama legăturii dintre opoziţia proeuropeană (PAS, PDA şi PLDM) cu fostul premier Vlad Filat, justifică deschis acţiunile poliţiei şi îi prezintă agresori pe susţinătorii opoziţiei proeuropene”, se arată într-o analiză a experţilor CPR Moldova.

Un ambasador reprezintă ţara şi interesele acesteia, de aceea, ar trebui să dea dovadă de o comunicare corespunzătoare, consideră experţii, însă, atunci când un ambasador acreditat promovează alte interese decât cele ale ţării sale, fie ele interesele private ale unei persoane, ale unei companii sau ale unui partid, în detrimentul interesului public, atunci începe corupţia.

„Îngrijoraţi de modul în care ambasadoarea Cristina Balan comunică cu partenerii externi, pe 29 august, ne-am adresat Ministerului Afacerilor Externe cu o solicitare oficială de informaţie, solicitând:

- să ne confirme sau infirme dacă poziţia exprimată de către Cristina Balan, Ambasadoarea Republicii Moldova la Washington, este poziţia oficială a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene cu privire la protestele din 26 şi 27 august 2018;

- să ne furnizeze lista persoanelor cărora documentul menţionat le-a fost expediat de un oficial parte a corpului diplomatic al Republicii Moldova, inclusiv funcţia deţinută de acestea;

- să ne comunice dacă alte ambasade ale Republicii Moldova au expediat scrisori similare autorităţilor din ţară gazdă.

Pe 27 septembrie, cu o mare depăşire a termenului legal de maximum 15 zile, Ministerul ne-a răspuns că documentul 'nu reprezintă un document oficial'”, se mai arată în raportul CPR.

Astfel, au concluzionat experţii, deşi printre rânduri şi cu jumătate de gură, Ministerul de Externe este nevoit să recunoască faptul că ambasadoarea Balan nu comunică poziţia oficială a Ministerului, şi nu vorbeşte în numele Republicii Moldova şi deci, nu reprezintă interesele statului. „Acest lucru trebuie cunoscut de partenerii noştri din Washington DC”.

Deşi au aşteptat o lună informaţia care le putea fi comunicată în câteva zile, membrii CPR Moldova consideră că răspunsul este unul incomplet şi inutil, astfel că luni, 8 octombrie, s-au adresat repetat Ministerului cu o nouă solicitare. „Sperăm că de data aceasta Ministerul va veni cu un răspuns complet şi va clarifica interesele cui sunt reprezentate la Washington de către ambasadoarea Balan”, a punctat CPR Moldova.