Raport Amnesty Internaţional: Directorul unui website din Arabia Saudită, condamnat la 7 ani de închisoare şi 600 de lovituri de bici
alte articole
Şapte ani de închisoare şi 600 de lovituri de bici deoarece "a încălcat valorile Islamului şi a răspândit gândiri progresiste". Aceasta este pedeapsa pronunţată miercuri în Arabia Saudită împotriva lui Raif Badawi, directorul website-ului Free Saudi Liberals, un forum destinat discuţiilor despre rolul religiei în regat. Într-adevăr, pedeapsa a fost destul de uşoară, dacă vine considerat faptul că pentru o faptă de acest gen tânărul ar fi putut fi acuzat de apostazie şi condamnat la moarte.
Badawi, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat pe 17 iunie 2012 şi de atunci este reţinut în închisoarea din Briman, la Jeddah. Amnesty International a lansat, în ianuarie, un apel pentru a strânge de semnături în scopul eliberării sale, având în vedere că este considerat un prizonier de conştiinţă.
Unele articole ale blogger-ului în care acesta a criticat unele figuri religioase sau instituţii, cum ar fi Comisia pentru Promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului (poliţia religioasă), au intrate în atenţia autorităţilor: "felicitările noastre Comisiei pentru Promovarea Virtuţii - a scris Badawi ironic - pentru că ne învaţă ce este virtutea şi doresc să se asigure că toţi saudiţii se află printre cei destinaţi să meargă în Paradis".
Badawi a fost deja arestat sub acuzaţia de apostazie în 2008, dar a fost eliberat câteva zile mai târziu, chiar dacă guvernul i-a interzis să părăsească ţara şi i-a îngheţat conturile bancare în 2009. Incidentul i-a provocat, de asemenea, probleme în familie, văzând că familia soţiei sale a cerut instanţei divorţul, din cauza apostaziei tânărului.
La 17 decembrie, Curtea Districtuală din Jeddah a trimis cauza în instanţa de judecată, recomandând ca Raif Badawi să fie judecat pentru crima de "apostazie" - cerere pe care avocatul său şi organizaţiile pentru drepturile omului au contestat-o: "Este inacceptabil - a explicat Amnesty - să ceri pedeapsa cu moartea pentru un activist a cărui singură crimă este aceea de a fi creat o dezbatere socială on-line". Organizaţia pentru drepturile omului, Human Rights Watch, a acuzat de asemenea, că se încalcă "dreptul la libertatea de exprimare".
Totuşi, blogger-ul nu-şi va pierde viaţa prin spânzurătoare, dar va petrece ceva timp în închisoare, iar site-ul său va fi închis pentru totdeauna.