Raport Amnesty Internaţional: Directorul unui website din Arabia Saudită, condamnat la 7 ani de închisoare şi 600 de lovituri de bici

Şapte ani de închisoare şi 600 de lovituri de bici deoarece "a încălcat valorile Islamului şi a răspândit gândiri progresiste".
(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.08.2013

Şapte ani de închisoare şi 600 de lovituri de bici deoarece "a încălcat valorile Islamului şi a răspândit gândiri progresiste". Aceasta este pedeapsa pronunţată miercuri în Arabia Saudită împotriva lui Raif Badawi, directorul website-ului Free Saudi Liberals, un forum destinat discuţiilor despre rolul religiei în regat. Într-adevăr, pedeapsa a fost destul de uşoară, dacă vine considerat faptul că pentru o faptă de acest gen tânărul ar fi putut fi acuzat de apostazie şi condamnat la moarte.

Badawi, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat pe 17 iunie 2012 şi de atunci este reţinut în închisoarea din Briman, la Jeddah. Amnesty International a lansat, în ianuarie, un apel pentru a strânge de semnături în scopul eliberării sale, având în vedere că este considerat un prizonier de conştiinţă.

Unele articole ale blogger-ului în care acesta a criticat unele figuri religioase sau instituţii, cum ar fi Comisia pentru Promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului (poliţia religioasă), au intrate în atenţia autorităţilor: "felicitările noastre Comisiei pentru Promovarea Virtuţii - a scris Badawi ironic - pentru că ne învaţă ce este virtutea şi doresc să se asigure că toţi saudiţii se află printre cei destinaţi să meargă în Paradis".

Badawi a fost deja arestat sub acuzaţia de apostazie în 2008, dar a fost eliberat câteva zile mai târziu, chiar dacă guvernul i-a interzis să părăsească ţara şi i-a îngheţat conturile bancare în 2009. Incidentul i-a provocat, de asemenea, probleme în familie, văzând că familia soţiei sale a cerut instanţei divorţul, din cauza apostaziei tânărului.

La 17 decembrie, Curtea Districtuală din Jeddah a trimis cauza în instanţa de judecată, recomandând ca Raif Badawi să fie judecat pentru crima de "apostazie" - cerere pe care avocatul său şi organizaţiile pentru drepturile omului au contestat-o: "Este inacceptabil - a explicat Amnesty - să ceri pedeapsa cu moartea pentru un activist a cărui singură crimă este aceea de a fi creat o dezbatere socială on-line". Organizaţia pentru drepturile omului, Human Rights Watch, a acuzat de asemenea, că se încalcă "dreptul la libertatea de exprimare".

Totuşi, blogger-ul nu-şi va pierde viaţa prin spânzurătoare, dar va petrece ceva timp în închisoare, iar site-ul său va fi închis pentru totdeauna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor