Raport al ONU: Crimă, răpiri şi tortură în Ucraina
alte articole
Forţele armatei ruse din Ucraina şi forţele guvernului Ucrainean sunt acuzate de o gamă întreagă de abuzuri privind drepturile omului, inclusiv tortură, a dezvăluit un raport al ONU.
Raportul compus de o misiune de monitorizare formată din 34 de membri ai ONU şi de biroul pentru drepturile omului din Geneva, relevă faptul că numărul deceselor a crescut la cel puţin 2.200 de la începutul conflictelor în mijlocul lunii aprilie, cu o medie de cel puţin 36 de persoane ucise zilnic. Pe 26 iulie, bilanţul înregistrat era de 1.129 morţi, iar pe 10 august acesta ajunsese la 2.086 de morţi.
”Grupurile armate continuă să comită crime, răpiri, torturi fizice şi psihice, maltratări, execuţii, crime şi alte abuzuri serioase privind drepturile omului”, a declarat raportul, adăugând că abuzurile vizează ”disproporţionat de mulţi civili”.
Cel puţin 468 de persoane au fost ţinute în captivitate de forţele pro-Rusia, potrivit raportului care acoperă perioada dintre 16 iulie şi 17 august.
”Armata Ucrainei a raportat existenţa atacurilor de artileriei din teritoriul (rus) ... şi a altor folosiri ilegale ale minelor pe teritoriul Ucrainei”, au anunţat monitorii.
Pe subiectul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines MH-17 la data de 17 iulie, raportul a anunţat că luptele sporadice au făcut imposibil ca investigatorii internaţionali să evalueze locaţia avionului.
Abuzurile comise de armata ucraineană şi în special de batalioanele Ministerului de Interne includ ”detenţii arbitrare, dispariţii forţate şi tortură”, precizează raportul.
Misiunile ONU ale Rusiei şi Ucrainei nu au avut o reacţie imediată faţă de publicarea raportului.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a îndemnat, marţi, pe omologul său ucrainean să nu amplifice ofensiva împotriva forţelor pro-Rusia, în timp ce Petro Poroşenko a replicat cerând încetarea furnizării de armament din Rusia către separatişti.
Observatorii ONU au precizat că situaţia umanitară s-a înrăutăţit în timp ce armata ucraineană a intensificat blocada din jurul oraşelor ucrainene ocupate de forţele ruse, Lugansk, Doneţk şi Horlivka.
”Forţele guvernului sunt obligate să asigure libera trecere a ajutoarelor umanitare şi bunurilor esenţiale pentru supravieţuirea populaţiei", au notat observatorii ONU.
Forţele pro-Rusia ”sunt acum echipate profesionist şi par să beneficieze de furnizarea constantă de arme sofisticate şi muniţie, permiţându-le să doboare aparatele de zbor ale armatei ucrainene, precum elicopterele, avioanele supersonice şi avioanele de transport”.
Rusia neagă acuzaţiile Kievului potrivit cărora furnizează trupe şi echipament în Ucraina. Raportul ONU s-a ferit să precizeze cine furnizează arme forţelor pro-Rusia.
Luptele din estul Ucrainei s-au declanşat în luna aprilie, la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea ca răspuns la înlăturarea preşedintelui pro-Moscova în Kiev.
Observatorii au mai precizat că în Crimeea ”continuă hărţuirile şi discriminările împotriva ucrainenilor, a tătarilor crimeeni, şi a altor minorităţi”.
”Nu a fost efectuată nicio încercare serioasă de a investiga acuzaţiile privind abuzurile drepturilor omului comise de aşa numita forţă de auto-apărare a Crimeei în urma 'referendumului' din luna martie”, se mai precizează în raport.