Paraşutiştii ruşi au trecut graniţa în Ucraina în mod ”accidental”, susţine Moscova

Soldat într-un autovehicul blindat.
Soldat într-un autovehicul blindat. (Euromaidanpress.)

Ministrul rus al Apărării a confirmat, marţi, faptul că paraşutiştii ruşi capturaţi de serviciile de securitate ucrainene în estul ţării sunt într-adevăr ruşi, precizând că aceştia au trecut graniţa în mod ”accidental”.

Anterior, serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat că au reţinut 10 soldaţi ruşi în regiunea estică Doneţk şi au publicat un material video care confirmă comunicatul.

Comunicatul SBU precizează că soldaţii capturaţi aparţin unităţii militare 71211 din cadrul Forţelor Armate Ruse, cu baza în oraşul rus Kostroma.

Ministerul rus al Apărării a confirmat, marţi, că personalul militar reţinut aparţine Rusiei, dar a precizat că aceştia au trecut graniţa ”accidental”.

”Personalul militar menţionat patrula graniţa ruso-ucraineană, şi au trecut-o, probabil, accidental, la vreun punct de graniţă nemarcat”, a declarat o sursă neidentificată, potrivit Ria-Novosti.

Sursa din ministerul rus al Apărării a adăugat că soldaţii ucraineni au trecut graniţa în Rusia de mai multe ori dar Rusia nu a făcut niciodată un mare caz din acest fapt.

În materialul video, bărbăţii s-au identificat drept soldaţi ai armatei ruse şi au precizat că au fost transferaţi din regiunea Kostroma în regiunea Rostov, sâmbătă.

Numai ofiţerii erau conştienţi că destinaţia noastră finală era Ucraina, au adăugat aceştia.

”Ne-a fost spus că vom face un marş lung de 70 de kilometri şi nimic mai mult”, a declarat un soldat, care s-a identificat drept Ivan Melchakov, în faţa camerei.

Materialul video arată Codul Armatei Ruse de pe dog-tag-ul lui Melchakov, purtând numele său de identificare personal, în clar.

”Încetaţi să mai trimiteţi băieţi acolo (în Ucraina). Acesta nu este războiul nostru. Dacă nu eram noi (Rusia) nu ar fi existat un război aici”, a spus unul din soldaţi, care s-a identificat drept sergentul Alexei Generalov, în materialul video.

Investigatorii ucraineni au deschis un caz penal în privinţa trecerii ilegale a graniţei.

În toate cele patru materiale video, soldaţii spun că au fost spălaţi pe creier de propaganda rusă şi că situaţia din teritoriu le-a deschis ochii.

”Oficial ei desfăşoară exerciţii militare în diferite colţuri ale Rusiei. În realitatea ei sunt implicaţi într-o agresiune militară împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Valerii Heletey, în cadrul unui mesaj pe Facebook.

Heletey a cerut rudelor soldaţilor ruşi să vină în ajutorul acestora.

”Luaţi-i din Ucraina, unde trebuie să moară pentru interesele private ale unei mâini de oficiali ai Kremlinului, care sunt indiferenţi de soarta rudelor tale şi a ţării tale”, a declarat acesta.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat din nou, luni, faptul că armata rusă este implicată într-un conflict desfăşurat în estul Ucrainei.