Ramona Mănescu, in fruntea unui minister plin de datorii

În afară de sumele uriaşe datorate furnizorilor de energie, companiile de stat de la Transporturi mai au datorii de circa 350 de milioane de lei reprezentand "arierate acumulate de CFR Călători din plata asigurărilor sociale şi ajutoare către persoanele cu dizabilităţi, pensionari", a arătat ministrul.
Ramona Mănescu, PNL (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.12.2013

"Am probleme foarte mari pentru că nu vorbim doar de datoriile pe care companiile le au la furnizori, furnizorii de electricitate de exemplu, în momentul de faţă din 660 de milioane de lei datorie, am reuşit să plătim doar 100 de milioane", descrie Ramona Mănescu situaţia grea de la Ministerul Transporturilor. Invitată pe platourile Pro Tv, la emisiunea "după 20 de ani", Ramona Mănescu a vorbit despre problemele pe care le întâmpină Transporturile, după trei luni şi jumătate de la investirea sa ca ministru.

În afară de sumele uriaşe datorate furnizorilor de energie, companiile de stat de la Transporturi mai au datorii de circa 350 de milioane de lei reprezentand "arierate acumulate de CFR Călători din plata asigurărilor sociale şi ajutoare către persoanele cu dizabilităţi, pensionari", a arătat ministrul.

La aceste datorii care însumează aproape un miliard de lei, se adaugă restanţele acumulate faţă de companiile care au realizat lucrările de reabilitare la calea ferată.

"Este un cerc vicios şi sigur că eu îmi dau seama că este foarte greu şi pentru bugetul de stat, pentru cei care construiesc bugetul de stat, să aranjeze aceste cifre şi aceste datorii în aşa fel încât să nu depăşim deficitul", a declarat Mănescu, adăugând că este necesar ca Liviu Voinea, ministrul pentru Buget să găsească o soluţie pentru plata acestor arierate. O acumulare excesivă de plăţi restante ar putea duce la intrarea unor companii precum CFR SA (CFR Infrastructură) în insolvenţă, după cum au avertizat experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), a atras atenţia Ramona Mănescu.

Ministerul Transporturilor, defrişat de atribuţiuni

Ramona Mănescu conduce un minister care pare să se ocupe îndeosebi de Căile Ferate, a căror situaţie este, după cum rezultă, la pământ. Autostrăzile şi drumurile s-au dus la Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a cărui Mare realizare este pierderea exemplarului original al contractului cu Bechtel.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a fost mutată în subordinea lui Dan Şova cu tot cu atribuţii în ceea ce priveşte construcţia de drumuri naţionale şi autostrăzi. Ramona Mănescu speră ca măcar construcţia drumurilor naţionale să intre sub jurisdicţia ministerului său.

"Drumurile sunt la domnul Şova şi trebuie făcut un act normativ prin care autostrăzile rămân la domnul Şova şi drumurile naţionale trec înapoi la Ministerul Transporturilor", a explicat ministrul Transporturilor, adăugând că există o intenţie politică în acest sens, exprimându-şi speranţa ca drumurile naţionale vor ajunge în portofoliul ministerului undeva în decursul anului viitor:

"Nu pot să spun când o să treacă [drumurile naţionale la Ministerul Transporturilor n.r.]. Probabil că în anul viitor o să fie discuţia aceasta", a arătat ea.

Transferul competenţelor şi autorităţii asupra construcţiei de autostrăzi şi drumuri la Dan Şova a fost o decizie politică, a reamintit Mănescu, exprimându-şi speranţa ca măcar drumurile naţionale se vor întoarce la ea şi că Şova va construi multe autostrăzi:

"A fost o decizie politică pe care eu o respect. Nu am luat-o eu şi nu am eu de ce să o comentez, dar cu siguranţă ar fi fost poate mult mai uşor aşa (...) Cred că toată lumea îşi aminteşte că a fost deja o decizie ca drumurile naţionale să se întoarcă la Ministerul Transporturilor şi nu s-a întâmplat acest lucru - măcar drumurile naţionale. Dacă autostrăzile rămân la domnul Şova, ok, rămân la domnul Şova. Să dea Dumnezeu să facă foarte multe autostrăzi", a mai spus ministrul la "După 20 de ani".

Voinţa politică pare sa încline ca fondurile europene pentru drumuri să fie gestionate de Liviu Dragnea

Întrebată dacă este la curent cu discuţiile care au loc cu privire la o eventuală trecere a drumurilor naţionale la Ministerul Dezvoltării Regionale, Mănescu a precizată că "există o discuţie cu privire la trecerea fondurilor europene pentru drumurile naţionale la domnul Dragnea, la POR. Eu nu sunt de acord".

"Eu nu cred că ar fi bine să treacă la domnul Dragnea şi nu cred că ar putea să treacă la domnul Dragnea", a declarat Ramona Mănescu, completând că ea şi-ar fi dorit ca şi autostrăzile să rămână la Transporturi, pentru a putea fi gestionate integral.

Reamintim că, în ultima vreme, generoasele suplimentări de buget ale ministerului lui Liviu Dragnea şi direcţionarea accizei pe carburanţi fie exclusiv spre construcţia de autostrăzi (Dan Şova), fie şi spre drumuri naţionale (Dragnea?) a fost subiectul unor intense dezbateri şi dispute la cel mai "înalt" eşalon. Dan Şova ar vrea ca banii strânşi din acciză să finanţeze strict construcţia de autostrăzi în timp ce "voinţa politică" tinde să aloce din ce în ce mai mulţi bani Ministerului Dezvoltării Regionale. De altfel, Preşedintele Basescu a acuzat in repetate rânduri că introducerea accizei pe carburanti are drept principal scopl finanţarea campaniilor electorale USL de anul viitor, banii urmând a fi gestionaţi de Dragnea, care are deja un proces pe rol pentru fraudarea referendumului pentru demiterea lui Basescu, din 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor