Raluca Ţurcan: USL refuză cererea de audiere a directorului demis Ştefan Marincea

"USL-ul face zid în faţa încălcării legii de către ministrul Costoiu", precizează marţi deputatul PDL Raluca Ţurcan, care atrage atenţia că "USL a respins cererea de audiere a Ministrului şi directorului demis al IGR, Ştefan Marincea", în cadrul Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor.
Raluca Turcan, Deputat PDL (Epoch Times România)
Epoch Times România
23.10.2013

"USL-ul face zid în faţa încălcării legii de către ministrul Costoiu", precizează marţi deputatul PDL Raluca Ţurcan, care atrage atenţia că "USL a respins cererea de audiere a Ministrului şi directorului demis al IGR, Ştefan Marincea", în cadrul Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor.

"Demiterea directorului IGR a fost făcută la comanda lui Victor Ponta, ca urmare a declaraţiilor pe Roşia Montana, subiect abordat de USL cu minciuni, date false, ilegalităţi, pentru manipularea cetăţenilor şi pentru a servi intereselor unor politicieni", susţine deputatul PDL Raluca Ţurcan pe blogul personal.

Deputatul PDL precizează ca "pe Codul muncii, pentru persoane din posturi de conducere, este nevoie de un preaviz de 30 de zile pentru eliberarea din funcţie. Cu toate acestea, Mihnea Costoiu, s-a executat şi nu a comentat. În consecinţă, prin fax, directorul IGR a fost demis. Nici măcar pretextul invocat nu a avut baza legală".

"Orice schimbare din funcţie trebuie să fie însoţită de o evaluare a activităţii, de o prezentare transparentă a rezultatelor evaluării şi de un temei legal. Indiferent despre cine ar fi vorba, când un Ministru recurge la demiterea unui şef de instituţie trebuie să aibă bază legală", susţine Raluca Ţurcan.


Demiterea directorului Ştefan Marincea

Amintim ca directorul Institutului Geologic al României (IGR), Ştefan Marincea, a fost demis în urmă cu o săptămână, pe 16 octombrie, "prin fax", după cum a declarat acesta pentru hotnews.ro. El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa să aibă legătură cu faptul că a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatării miniere de la Roşia Montana care sunt falsuri". "Probabil că nu trebuia să ajung la ele", a comentat acesta.

Cu doar câteva ore înainte de demiterea directorului lui Marincea, premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor Rovana Plumb şi Mihnea Costoiu finalizarea rapoartelor referitoare la fenomenele seismice din Galaţi, pentru a contracara "exaltaţii, dornici de camere de luat vederi".

"O să-i rog pe cei doi miniştri, doamna Plumb şi domnul Costoiu, care nu e prezent aici, să finalizaţi toate rapoartele ştiinţifice referitoare la fenomenele seismice din Galaţi, să aveţi grijă la tot felul de indivizi exaltaţi care, ca să apară la televizor, vin cu tot felul de prostii şi bagă panică în oameni. Ca să contracaraţi, însă, exaltaţii, dornici de camere de luat vederi, trebuie să veniţi cu studiile ştiinţifice, şi o să vă rog, doamna ministru, înţeleg că sunteţi spre finalizare, împreună cu domnul Costoiu, să informăm publicul, să explicăm foarte clar ce s-a întâmplat", a afirmat Victor Ponta.

Demiterea acestuia a survenit la puţin timp după ce Ştefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului că i-a minţit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Roşia Montană, precum şi după un raport preliminar al Institutului Geologic al României care includea, între posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi şi exploatarea de petrol şi gaze în regiune.

Ministerul Educaţiei Naţionale a informat pe 16 octombrie într-un comunicat de presa ca Ştefan Marincea a fost schimbat din funcţie "ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultate ale cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi".

Pe 17 octombrie, secretarul de stat pentru învăţământ superior din cadrul Ministerului Educaţiei, Gigel Paraschiv, a afirmat în cadrul unei declaraţii de presa că "Ştefan Marincea, directorul Institutului de Geologie al României, nu a fost schimbat din funcţie ca urmare a declaraţiilor, acţiunilor şi manifestărilor dumnealui împotriva proiectului minier de la Roşia Montană".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor