Raluca Turcan: Prin eliminarea taxei radio-TV, se deschide o cutie a Pandorei

Preşedintele PNL Raluca Turcan a reacţionat la scurt timp după ce Parlamentul a respins solicitarea de reexaminare a legii care vizează eliminarea mai multor taxe şi impozite nefiscale, promovată înainte de alegeri de Liviu Dragnea.
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.12.2016

Liberalii au votat în favoarea cererii de reexaminare, formulată de preşedintele Klaus Iohannis, cu amendamentul care priveşte renunţarea la propunerea de eliminare a taxei radio-TV, a anunţat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, şefa PNL Raluca Turcan.

"PNL a susţinut şi susţine reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice şi juridice, dar şi disciplina fiscal-bugetară şi menţinerea calităţii serviciilor publice. Reducerea poverii fiscale nu trebuie făcută oricum, populist, ci în mod coerent, eficient şi predictibil", a afirmat Raluca Turcan.

Potrivit preşedintelui PNL, eliminarea taxei radio-TV nu rezolvă problema, ci doar mută povara fiscală de la beneficiarii serviciilor publice la toţi contribuabilii, prin finanţare de la bugetul de stat.

"Două instituţii fundamentale ale societăţii democratice rămân fără o importantă sursă de finanţare, fără să avem o dezbatere amplă asupra modului în care vor funcţiona pe viitor, asupra modului în care vor răspunde misiunii constituţionale privind serviciul public", a explicat Raluca Turcan.

Taxa radio-TV reprezintă, în opinia şefei PNL, o ancoră pentru SRR şi SRTV ca servicii în interes public. Când taxa venea de la beneficiari, obligaţia era faţă de beneficiari. Iar obligaţia era de acoperire a întregului teritoriu şi a unei întregi tematici de servicii publice.

"Acum, prin eliminarea taxei, se deschide o cutie a Pandorei. Se creează premisa transformării celor două societăţi în societăţi comerciale şi se induce o incertitudine cu privire la statutul salariaţilor. Astfel, obligaţia riscă să nu mai fie faţă de cetăţeni, ci faţă de cei care semnează alocarea de bani", a precizat Raluca Turcan.

PNL consideră că banii pentru taxa radio-TV erau o condiţionalitate pentru a servi interesul public, în ansamblul lui, cu accent pe formare şi informare.

"Cât timp cele două instituţii serveau interesul public, acestea erau o alternativă, asigurau pluralismul necesar şi tocmai de aceea nu erau judecate în funcţie de rating. PNL îşi exprimă îngrijorarea că, dacă această taxă va fi eliminată, vom semna certificatul de deces al celor două instituţii ca servicii de interes public. Le vom transforma fie în anexe ale Guvernului, fie chiar vom asista le desfiinţarea lor printr-o brutală lovitură acordată democraţiei", a subliniat Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor