Raluca Turcan: Legea salarizării unitare, o glumă marca PSD. Se vede cu ochiul liber

PSD trebuie să rescrie Legea salarizării unitare, pentru că varianta promovată de Liviu Dragnea & co este un proiect cu grave carenţe, nesustenabil şi care nu va conduce nici la echitate în sistemul public şi nici la o echivalare între anumite funcţii, a solicitat şefa PNL Raluca Turcan.
Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.05.2017

PNL vrea ca Legea salarizării unitare să NU fie o glumă, o păcăleală! Proiectul actual PSD-ALDE are mari carenţe, atât de formă, cât şi de fond, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

"În primul rând, nu respectă principiul echităţii. E mai mult o declaraţie politică decât un proiect de lege, se vede cu ochiul liber că este făcut în pripă, e o fuşăreală. PNL a adoptat o viziune globală asupra Legii salarizării unitare, cu un set de elemente principale absolut necesare pentru ca legea să fie operaţională, sustenabilă şi predictibilă, dar şi compatibilă cu interesele mediului privat. Bineînţeles, presupune rescrierea legii", a precizat Raluca Turcan.

Ce propune PNL

"Legea salarizării unitare se construieşte pe o raportare la un salariu de referinţă. Am agreat că acesta e salariul minim brut actualizat permanent cu indicele productivităţii muncii şi rata inflaţiei. Or, în proiectul PSD-ALDE salariul minim brut NU există, el poate doar să fie dedus din grile uitându-ne la salariul muncitorului necalificat pentru 2022.

Modul de calcul al salariului minim brut să fie reglementat expres în Legea salarizării unitare prin actualizarea anuală a salariului minim brut (se porneşte de la T0 2017) cu rata inflaţiei şi indicele de productivitate a muncii. Salariul minim brut NU va mai putea fi stabilit, ca până acum, în mod arbitrar de Guvern, ci va rezulta doar din indicatorii menţionaţi. Guvernul va trebui doar să ia act de nivelul acestora şi să transpună prin HG ce rezultă din mecanismul prevăzut în legea salarizării.

Anual se va opera, prin legea bugetului de stat, o majorare globală pentru toţi bugetarii. Cresc toate salariile cu X %, în funcţie de angajamentul luat de Guvern privind nivelul de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Dacă Guvernul performează, cresc salariile mai mult. Dacă NU performează, cresc mai puţin. Maximum de alocare, la finalul implementării Legii salarizării nu poate depăşi 10% din PIB (media UE), dar asta nu înseamnă că se ajunge din prima la 10% din PIB, ci gradual.

Niciun salariu nu scade, spre deosebire de ceea ce propune PSD. Salariile care depăşesc grilele vot fi îngheţate până când se vor integra în salarizarea unitară.

Tabloul general de coeficienţi trebuie prezentat negru pe alb în lege. Formula aleasă de PSD este una propagandistică şi manipulatoare, fiind prevăzute sume absolute pentru 2022, şi abia după acest moment intervine indexarea prin coeficienţi. Trebuie să avem din start tabloul general de coeficienţi pentru toate poziţiile din sistemul bugetar (matricea). Asta înseamnă că orice bugetar îşi va cunoaşte coeficientul alocat, pe care îl multiplică raportat la salariul minim şi îi rezultă remuneraţia. Raportul trebuie să fie 1 la 13, cel mai mic versus cel mai mare salariu.

Creşterile operează anual pentru toţi bugetari, cu excepţia celor care depăşesc nivelul rezultat din multiplicarea coeficientului cu salariul minim aferent anului respectiv. Astfel, în fiecare an se aplică procentul global de creştere stabilit prin legea bugetului de stat. Dacă în urma acestei creşteri, persoana depăşeşte nivelul din grilă, va primi doar banii rezultaţi din grilă.

La finalul implementării vom avea un mecanism sănătos de remunerare în domeniul public, salariul bugetarilor urmând a fi actualizat anual în funcţie de creşterea salariului minim brut şi a productivităţii muncii. Este singura formulă raţională de a construi o astfel de lege, fără arbitrariu şi fără echivoc! Ceea ce presupune proiectul PSD-ALDE este un mecanism electoral de a ţine salariaţii din sistemul public captivi şi buni de dus permanent cu zăhărelul, pentru a fi dependenţi electoral de PSD."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor