Raluca Turcan, despre aderarea la Schengen: Ne sunt aplicate corecţii
alte articole
Referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, deputatul PDL Raluca Turcan a precizat că ţara "corespunde", însă îi sunt "aplicate corecţii", întrucât nu respectă justiţia şi statul de drept.
Ea a făcut mai multe declaraţii joi, în cadrul dezbaterii intitulate "Provocările României Europene", organizată de Fundaţia Creştin-Democrată, la Sibiu.
Deputatul PDL, Raluca Turcan, a precizat că ţara "corespunde" pentru aderarea la spaţiul Schengen, însă îi sunt "aplicate corecţii", întrucât nu respectă justiţia şi statul de drept.
"România nu a reuşit să răspundă provocărilor privind aderarea la spaţiul Schengen, unde, deşi corespundem, ne sunt aplicaţii corecţii politice, pentru că nu respectăm justiţia şi statul de drept", a precizat deputatul PDL.
Totodată, ea a mai declarat că România a făcut paşi înapoi în ultima perioadă, "pe drumul integrării depline în Uniunea Europeană".
MAE se bazează pe acordul majorităţii statelor
Pe de altă parte, oficialii Ministerului Afacerilor Externe sunt optimişti şi spun că majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la Schengen. Olanda şi Germania aşteaptă pentru luarea deciziei raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din decembrie al Comisiei Europene.
"Poziţia Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aştepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziţie similară a fost exprimată şi de Germania", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
Belgia şi-a exprimat şi ea susţinerea pentru aderarea României, poziţia fiind exprimată în timpul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles, la începutul săptămânii.
"Din contactele diplomatice avute, a rezultat că majoritatea statelor membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm pentru aderarea României, considerând acest pas firesc şi meritat. România îşi menţine obiectivul legitim de a adera la Spaţiul Schengen şi va continua demersurile necesare în această direcţie, pe baza formulei de compromise franco-germane vizând aderarea în două etape", se mai arată în comunicatul MAE.
Cei de la Ministerul de Externe au declarat că vor continua dialogul cu partenerii europeni pentru a se obţine poziţii favorabile din partea tuturor statelor pentru aderarea României la Schengen.
Germania, Olanda şi Belgia, acord incert
Probleme au fost din partea Germaniei, Olandei şi Belgiei care şi-au exprimat îndoielile legate de voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept. Astfel, preşedinţia cipriotă a UE a fost nevoită să anuleze o reuniune consacrată aderării la Schengen, conform unei surse diplomatice de la Bruxelles.
"Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de miercuri de la Bruxelles, dar trei ţări - Germania, Olanda şi Belgia - au anunţat că se opun acestei aderări din cauza situaţiei politice din România", a explicat un diplomat.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi discutată la următoarea reuniune a miniştrilor de Interne din cadrul UE din octombrie, dar "subiectul nu este încă definitivat şi nu va fi luată nicio decizie până anul următor", a declarat un diplomat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, după întrevederile de la Bruxelles cu oficialii UE, că cel mai târziu în luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data aderării la Schengen. "Fără să ne întrebe nimeni, oricum s-a amânat JAI pentru luna octombrie şi, cum până în octombrie nu am ocazia să mă întâlnesc cu principalii lideri politici care exprimă rezerve, mi-am fixat, şi, zic eu că este un termen realist, ne-am fixat ca termen dacă nu octombrie, atunci decembrie, să ştim o dată", a precizat şeful statului.