Trump îl acuză pe Obama că este co-fondator al Statului Islamic

Candidatul prezidenţial republican iese din nou în evidenţă, acuzându-l pe preşedintele Obama că ar fi contribuit la crearea grupului terorist Statul Islamic. De altfel, SUA conduce o coaliţie ce desfăşoară o campanie de atacuri aeriene împotriva acestui grup în Siria şi Irak.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

Donald Trump, candidatul prezidenţial republican, l-a acuzat joi pe preşedintele Barack Obama este "co-fondator" al grupului jihadist Statul Islamic, împreună cu fostul secretar de stat Hillary Clinton, rivala lui Trump în alegerile prezidenţiale americane din această toamnă.

Afirmaţia şocantă a fost făcută pe postul de televiziune CNBC.

“El a înfiinţat ISIS. Şi la fel a făcut şi ea. Vreau să spun, îi consider co-fondatori”, a declarat Trump, făcând referire la unul dintre acronimele după care este cunoscut Statul Islamic.

Întrebat dacă este în regulă să susţină că un grup militant ce atacă americani a fost înfiinţat de actualul preşedinte al SUA, Trump a susţinut: “Absolut!”.

“Este ceva greşit? De ce se plânge lumea când eu declar că el a fondat ISIS? Tot ce fac este să spun adevărul, eu sunt unul care spune adevărul”, a adăugat miliardarul american.

Grupul jihadist Statul Islamic, în Siria şi Irak, a apărut ca diviziune a unui alt grup terorist controversat – Al-Qaeda – după invazia americană a Irakului în 2003, condusă de fostul preşedinte republican George W. Bush. Retragerea trupelor americane din Irak în 2011 a creat unui gol pe care l-a exploatat Statul Islamic. În acelaşi timp, primele succese militare ale grupului au fost alimentate parţial cu arme occidentale confiscate de la unităţile armatei irakiene înfrânte sau în retragere.

Statul Islamic a declarat în 2014 înfiinţarea unui califat după ce a capturat teritorii vaste în Siria şi Irak, şi a comis genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, conform ONU.

Autorizată de Obama, armata SUA a lansat în august 2014 atacuri aeriene împotriva Statului Islamic şi, o lună mai târziu, a înfiinţat o coaliţie de forţe anti-ISIS care să lupte împotriva militanţilor.

Dar numeroşi ofiţeri din Pentagon s-au plâns, anul trecut, de faptul că bombardamentele americane împotriva Statului Islamic nu sunt eficiente, atrăgând atenţia că în 12 luni de campanie, SUA nu încercase atacuri asupra vreunui centru de antrenament al ISIS.

Obama nu a răspuns comentariilor lui Trump, dar purtătorul de cuvânt al lui Hillary Clinton, Jesse Lehrich, l-a criticat pe miliardar susţinând că militanţii susţinuţi de SUA au capturat fortăreaţa ISIS din Libia “datorită loviturilor aeriene autorizate de Obama”.

Trump este intens criticat pentru comentariile sale controversate, inclusiv de către Partidului Republican.

Cel mai recent scandal a izbucnit după ce Trump a declarat marţi că susţinătorii celui de-al doilea amendament (care permite deţinerea de arme) ar putea să o împiedice pe Hillary Clinton să pună în aplicare o confiscare a armelor americanilor, prin abolirea amendamentului, dacă este aleasă. Candidatul prezidenţial republican a acuzat în repetate rânduri Partidul Democrat şi pe Hillary Clinton că urmăresc să confişte armele americanilor.

“Hillary doreşte să abolească, în esenţă, cel de-al Doilea Amendament”, a precizat Trump în Carolina de Nord, făcând referire la prevederea constituţională conform căreia “dreptul oamenilor de a păstra şi purta arme nu trebuie să fie încălcat”. El a adăugat: “Dacă îşi va alege judecătorii, nu veţi mai putea face nimic – deşi, susţinători ai celui de-al Doilea Amendament, poate reuşiţi să faceţi ceva, nu ştiu”.

Directorul de comunicaţii al campaniei lui Trump a declarat că republicanul nu a incitat la violenţă. “Oamenii care susţin cel de-al Doilea Amendament au un spirit uimitor şi sunt extrem de uniţi, ceea ce le oferă o mare putere politică”, a declarat Jason Miller. “Şi în acest an ei vor vota în număr record – şi nu pentru Hillary Clinton: vor vota pentru Donald Trump”.

Americanii sunt aşteptaţi să meargă la urnele de votare în 8 noiembrie pentru a vota următorul preşedinte al Statelor Unite.