Proiect de lege: Blocarea privatizărilor şi restituirea activelor dobândite în urma privatizărilor frauduloase

PSD reînvie sloganul "noi nu ne vindem ţara" şi îşi propune să blocheze privatizările până în 2021. Proiectul, girat de Dragnea, a fost inspirat de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Mai mulţi parlamentari au elaborat un proiect de lege ce prevede blocarea privatizărilor în următorii cinci ani, plus restituirea integrală a activelor dobândite în urma privatizărilor frauduloase. Interesant este că proiectul legislativ ce reînvie sloganul "noi nu ne vindem ţara", este iniţiat de PSD, partid ce a dat cei doi premieri care au iertat Rompetrolul de o datorie de 600 de milioane de USD. În prezent, dosarul privatizării frauduloase a Rompetrol este pe rolul DIICOT.

Subiectul stopării privatizărilor în următorii cinci ani a fost discutat în grupul parlamentar al PSD înaintea vacanţei parlamentare iar ideile sunt susţinute de Liviu Dragnea şi le-ar fi fost inspirate social-democraţilor de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, relatează digi24.ro.

„Am discutat, nu ne vindem ţara! Punct! România. Pământul, apele, subsolul, averea, bogăţia poporului român. Aveţi ceva împotrivă? Vindeţi-o dumneavoastră! Cum, nu ştiţi ce are România, avere şi proprietate? Subsoluri, baraje, fabrici şi uzine, pe româneşte”, a declarat Florinel Butnaru, co-iniţiator al legii.

Pe lista companiilor ce nu ar trebui privatizate se regăsesc nume mari de companii de stat aflate de-a lungul anilor în centrul unor scandaluri răsunătoare, sau a căror manageri au ajuns prin instanţe, precum Loteria Română - care, de-a lungul anilor a fost considerată un fel de puşculiţă a partidelor-, Poşta, Transelectrica, Nuclearelectrica, Distrigaz, Transgaz, CEC.

"Stimulul, să spun aşa, imboldul decisiv mi l-a dat Florin Georgescu, care vorbea la un moment dat de faptul că statul român nu ar mai avea nevoie de lichidităţi provenite din privatizare”, a declarat un alt iniţiator al legii, senatorul PSD Şerban Nicolae.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea şi-a arătat întreaga susţinere pentru proiect.

„Ideea de a privatiza în continuare societăţi naţionale, companii naţionale strategice, care administrează resurse ale României, aşa fără niciun fel de plan, nu este un concept pe care PSD-ul să-l susţină”, spune preşedintele PSD.

De asemenea, PSD propune şi o variantă proprie a restitutio in integrum. Potrivit iniţiativei legislative, toate activele dobândite în urma unor privatizări frauduloase ar trebui să revină la stat. Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple cu activele obţinute în mod fraudulos la Fondul Proprietatea.

„Nu e vorba de vreo naţionalizare, nu e vorba de vreo colectivizare sau de vreo confiscare, ci doar de reintrarea în patrimoniul statului a ceea ce prin infracţiune a fost scos din patrimoniul statului”, a susţinut senatorul Şerban Nicolae.

Social-democraţii au cerut procedură de urgenţă pentru acest proiect, actul normativ urmând să fie discutat în Parlament în această toamnă.

Reamintim că „nu ne vindem ţara” a fost un celebru slogan FSN-ist din anii '90. Sub umbrela acestuia s-a trecut la retrocedări dubioase şi privatizări prin celebra metodă MEBO care au dus în timp la punerea pe butuci a industriei româneşti şi intrarea a numeroase terenuri pe mâna rechinilor imobiliari, sprijiniţi politic.