Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, sub acelaşi acoperiş cu DNA
Prezentă duminică la evenimentul dedicat Zilei Justiţiei, organizat de CSM, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) este funcţională şi va împărţi sediul cu Direcţia Naţională Anticorupţie. Sediul va fi în clădirea hotelului Triumf, "într-un viitor mediu spre lung", a precizat Prună, potrivit Hotnews.
"Deocamdată, vom împărţi un sediu cu DNA, în Walter Mărăcineanu şi, după cum ştiţi, s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care hotelul Triumf va fi dat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi acestei Agenţii. Deci, sediul, într-un viitor mediu spre lung, va fi acolo, pentru că acolo sunt necesare alte investiţii", a afirmat duminică Raluca Prună.
Reamintim că ANABI, instituţie în subordinea Ministerului Justiţiei, înfiinţată în baza legii nr. 318/2015, are, potrivit Guvernului, următoarele funcţii:
- Să faciliteze urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale;
- Să administreze, în cazurile prevăzute de lege, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal;
- Să valorifice, în cazurile prevăzute de lege, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal;
- Să gestioneze sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni;
- Să sprijinire organele judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici în materia identificării şi administrării bunurilor care pot face obiectul măsurilor de indisponibilizare şi confiscare în cadrul procesului penal;
- Să coordoneze, evalueze şi monitorizeze la nivel naţional aplicarea politicilor în domeniul recuperării creanţelor provenite din infracţiuni.
În mai a.c., Guvernul a adoptat organigrama ANABI, a cărei operaţionalizare este una dintre priorităţile Ministerului Justiţiei în contextul unei creşteri substanţiale, de la an la an, a valorilor măsurilor asigurătorii dispuse de organele de urmărire penală, dar şi pentru a înlătura unele greutăţi în identificarea, evaluarea şi administrarea acestor bunuri.