Wicher Slagter: Comerţul liber al Moldovei cu Uniunea Europeana (DCFTA) îi va spori schimburile comerciale cu Rusia

Între regimul de liber schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (DCFTA) şi relaţiile comerciale intensificate ale Moldovei cu Rusia nu există contradicţie, este de părere şeful secţiunii politică şi economie a delegaţiei UE în R.Moldova, Wicher Slagter.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
03.07.2013

Între regimul de liber schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (DCFTA) şi relaţiile comerciale intensificate ale Moldovei cu Rusia nu există contradicţie, este de părere şeful secţiunii politică şi economie a delegaţiei UE în R.Moldova, Wicher Slagter. La forumul "Procesele moderne de integrare: experienţă şi perspective", la care participanţii au discutat despre avantajele oferite de integrarea Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică, Slagter a estimat că DCFTA va determina creşterea volumului comerţului Republicii Moldova cu ţările UE, dar şi cu alte state, inclusiv Rusia.

"Şi aceasta se va produce datorită creşterii competitivităţii. DCFTA va pregăti business-ul moldovenesc şi industria moldovenească pentru globalizare. DCFTA nu împiedică R.Moldova să încheie acorduri de liber schimb cu alte ţări, inclusiv Rusia, atât timp cât acestea nu influenţează schimburile comerciale libere dintre R.Moldova şi UE. Relaţiile comerciale puternice cu Rusia reprezintă un avantaj concurenţial al Moldovei pentru comerţul cu UE. Cu cât relaţiile comerciale ale Republicii Moldova cu Federaţia Rusă vor fi mai bune, cu atât mai mulţi investitori străini ea va atrage. Moldova poate deveni o verigă de legătură între Europa de Est şi cea de Vest", a opinat Wicher Slagter.

Referindu-se la Uniunea Vamală (UV) Rusia-Belarus-Kazahstan, Slagter a afirmat că aderarea la UV nu corelează cu DCFTA. "UV va determina un tarif mai ridicat la comerţul exterior cu statele care nu sunt membre ale UV, ceea ce va conduce inevitabil la taxe mai mari şi la scăderea volumelor de comerţ cu UE", a precizat el.

Wicher Slagter a recunoscut faptul că Rusia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Moldovei pentru care menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor comerciale existente este foarte importantă, precizează InfoTag.

"Acesta este unul dintre marile avantaje concurenţiale ale Moldovei. Astfel, pentru R.Moldova este important să caute condiţii comerciale noi cu Rusia, care să coreleze şi să nu vină în contradicţie cu regulile DCFTA. Va fi bine şi pentru R.Moldova, şi pentru UE, şi pentru Federaţia Rusă, şi pentru alte ţări din CSI", a accentuat şeful secţiunii politică şi economie a delegaţiei Uniunii Europene în R.Moldova, Wicher Slagter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor