RAID, o brigadă de elită incapabilă să-l prindă viu pe Mohamed Merah?
alte articole
Nu toate forţele de poliţie de elită franceze au aprobat operaţiunea din 22 martie care s-a soldat cu moartea prin împuşcare a lui Merah, după ce acesta a stat baricadat timp de 32 de ore în apartamentul său din Toulouse. Unul din criticii care a contestat cel mai aprig operaţiunea de asalt, mai ales după ce poliţa a asigurat că principalul său obiectiv este de a-l prinde în viaţă pe asasin, este Christian Prouteau, fondatorul Grupului de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN), un corp de elită militar care intervine în cazuri extreme ce afectează securitatea Franţei sau în cazurile de eliberare a ostaticilor, notează luni ziarul La Vanguardia.
Într-un interviu acordat ziarului Ouest France, Christian Prouteau a adus critici explicite, subliniind că operaţiunea celor de la RAID (corpul de intervenţie rapidă al Poliţiei naţionale franceze) de la domiciliul lui Merah din Toulouse 's-a desfăşurat fără o schemă tactică' şi că 'nu înţelege de ce nu au fost folosite gaze lacrimonege pentru a-l neutraliza', a spus el. 'Sunt foarte surprins că operaţiunea de asalt s-a încheiat cu uciderea lui Merah. Cum este posibil ca cea mai bună unitate de intervenţie a poliţiei să nu se fi soldat cu prinderea viu a unui singur om?', s-a întrebat el.
'Ar fi trebuit să-l inunde cu gaze lacrimogene şi nu ar mai fi stat în picioare nici măcar cinci minute. În loc să folosească gazul, agenţii RAID au decis să arunce cu grenade de mână. Consecinţa a fost să plaseze suspectul într-o poziţie foarte agresivă şi să-l incite să continue propriul război', a declarat fostul şef al GIGN. 'Ar fi trebui să acţioneze diferit. Să-l fi încurajat să se predea, să-l epuizeze fizic şi psihologic. Să-l fi aşteptat să părăsească domiciliul şi să-l captureze. Afirmaţiile mele pot părea trufaşe dar vreau să amintesc că în 64 de operaţiuni conduse de mine, GIGN nu a ucis niciodată pe nimeni'.
Grupul de Intervenţie al jandarmeriei naţionale, format din jandarmi de elită şi înfiinţat în 1974 şi dezvoltat în 1983 de fostul preşedinte francez, François Mitterrand, acţionează în operaţiuni de eliberare a ostaticilor sau pentru a preveni sau acţiona împotriva actelor teroriste pe teritoriul francez. Spre deosebire de RAID (Recherche Assistance Intervention Dissuasion Police Nationale - grupul de elită aparţinând poliţiei însărcinat cu gestionarea negocierii şi predării lui Mohamed Merah) GIGN este un corp militar care acţionează în ocazii speciale.
Una din intervenţiile sale cele mai cunoscute a fost gestionarea asaltului menit să ducă la eliberarea ostaticilor reţinuţi de patru islamişti algerieni ai GIA, în 1994, când teroriştii sechestraseră un avion Airbus 300 al companiei Air France în Alger. Operaţiunea s-a încheiat cu moartea a doi ostatici şi a celor patru terorişti, şi rănirea mai multor agenţi ai GIGN.
Merită amintit că Franţa - în frunte cu conservatorul premier Edouard Balladur şi Charles Pasqua ca ministru de interne şi responsabil al operaţiunii din 1994 - nu l-a decorat niciodată pe agentul rănit grav şi care a condus operaţiunea pentru eliberarea ostaticilor din avionul Air France.