Mohamed Merah, un jihadist francez antrenat în Pakistan

Mohamed Merah, presupusul autor al crimelor care au zguduit Franţa în ultimele zile, este un algerian de 24 de ani care a luptat împotriva trupelor NATO în Afganistan şi care a fugit dintr-o închisoare din Kandahar, unde fusese deţinut pentru fabricarea de explozibili.
Poliţia franceză a înconjurat zona în care se află Mohamed Merah, presupusul autor al crimelor de la Toulouse. (PASCAL PAVANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.03.2012

Mohamed Merah, presupusul autor al crimelor care au zguduit Franţa în ultimele zile, este un algerian de 24 de ani care a luptat împotriva trupelor NATO în Afganistan şi care a fugit dintr-o închisoare din Kandahar, unde fusese deţinut pentru fabricarea de explozibili. Lui Merah îi place fotbalul şi să iasă la petreceri şi este 'un tip normal' spun prietenii şi vecinii presupusului asasin, care ştiau despre trecutul său în Afganistan, notează joi ziarul El Pais.

Autorităţile franceze informează că suspectul a plecat de două ori în Pakistan, în 2010 şi 2011. În decembrie 2007, Merah a fost arestat de forţele de securitate afgane, la Kandahar, bastionul talibanilor. Ghulam Faruq, directorul închisorii din Kandahar, a spus că Merah a fost arestat pentru fabricarea de explozibili şi condamnat la trei ani de închisoare. Faruq susţine că Merah a reuşit să evadeze câteva luni mai târziu, odată cu fuga masivă a circa o mie de deţinuţi, între care 400 de talibani. Potrivit ziarului Le Monde, Merah a fost antrenat de talibanii pakistanezi înainte de a fi trimis să lupte împotriva trupelor NATO în Afganistan. Surse ale serviciilor secrete franceze au informat că cel puţin 30 de cetăţeni francezi au fost antrenaţi de jihadişti pentru a lupta împotriva NATO.

Merah era un cunoscut al poliţiei din Toulouse. A fost arestat de trei ori pentru diferite infracţiuni, potivit ziarului Le Figaro. El a fost acuzat de comiterea a 18 infracţiuni, între care numeroase însoţite de violenţă. Merah a fost de două ori la închisoare în 2007 y 2009. Aici se pare că a căzut în braţele islamismului radical. Contactul cu alţi deţinuţi, lipsa valorilor familiale şi o educaţie primită pe străzile din Toulouse au conturat profilul viitorului mujahedin. Totuşi, potrivit procurorului Parisului, François Molins, însărcinat cu dosarul, profilul lui Merah este cel al 'autoradicalizării salafiste atipice'. Vecinii care îl vedeau ca pe un 'bărbos discret' l-au surprins rugând-se în mijlocul unui teren de fotbal. Nu i se cunosc legături directe cu nicio organizaţie structurată, deşi cercetările duc în această direcţie, iar în cazul triplul asasinat al militarilor francezi ar fi putut acţiona la ordinele vreunui superior.

Alţii spun despre el că nu ar avea 'vocaţie de martir' şi că preferă să ucidă, dar să rămână în viaţă. Traiectoria sa este cea a unui 'lup solitar', spun experţi, care s-a lăsat sedus de doctrina jihadistă. Asediat de poliţişti el a declarat că aparţine Al-Qaeda, dar şi că face parte din Forsane Alizza , o mică grupare ideologică supravegheată de serviciile antitero şi dizolvată de Ministerul de Interne în februarie. Era formată din 15 indivizi şi, potrivit ministrului Claude Guéant, nu s-a constatat că ar avea intenţii criminale. Autoproclamat 'muyahedin', în 2010 şi 2011 Merah îşi planifică două deplasări la taberele de antrenament din Kandahar, bastionul talibanilor.

O dovadă a profilul său solitar este faptul că pentru a ajunge acolo nu recurge la reţelele islamiste. Dar, la prima sa întoarcere din voiaj, în urmă contractării unei hepatite, el este supus unui control la Kandahar, iar autorităţile franceze sunt informate de arestarea sa. De atunci Merah figurează în registrele contrapionajului francez. El nu a fost arestat ulterior, doar pentru că nu existau indicii că el sau fratele său - care a trecut printr-o tabără de antrenament din Egipt - ar avea intenţia să treacă la acţiune. Răceala, determinarea şi fanatismul său explică lipsa lui de remuşcare. 'Nu regretă decât faptul, că nu a comis mai multe crime', a spus procurorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor